Gazdaság
Takarékbank: Emelkedéssel zártak a távol-keleti tőzsdék
Takarékbank/OPH Kép: pixabay.com
2018. szeptember 14.

Néhány kivétellel emelkedéssel zártak a távol-keleti tőzsdék a reggeli órákban, az optimizmust az táplálta, hogy folytatódhatnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások - írják a Takarékbank elemzői.

A Takarékban elemzői szerint a japán indexek 1,1-1,2 százalékkal, a Hong Kong- i Hang Seng 1 százalék, a koreai tőzsde 1,3 százalékkal emelkedett, míg a kínai tőzsdék kismértékű, vegyes irányt mutattak. 0,3-0,4 százalék körüli emelkedéssel nyithatnak a meghatározó európai tőzsdék a reggeli határidős részvényindexek alapján. Pénteken néhány amerikai adat mellett továbbra is a kereskedelmi háborúval kapcsolatos hírek befolyásolhatják az amúgy óvatosan optimista hangulatot. Felpattanhat a hazai tőzsde is az elmúlt napok indokolatlan esései után. A dollár péntek reggel kissé gyengült az euróval szemben, a főbb devizapiacokon nincs érdemi elmozdulás. A forint kissé erősödik az euróval és a dollárral szemben, csakúgy, mint a zloty. A feltörekvő devizák a török líra vezetésével további erősödéssel kezdték a napot.

Jelentősen javult a befektetői hangulat annak hatására, hogy az Egyesült Államok újabb kereskedelmi tárgyalásra hívta Kínát, amit azonban kissé lehűtött Donald Trump üzenete, hogy az USA nem kényszerül megállapodásra. Ugyancsak javította a hangulatot, hogy a török jegybank a 21 százalékos várakozások fölé, 24 százalékra emelte az alapkamatot. Ennek hatására -3,5 százalékból +4 százalékra ugrott a török líra, magával húzva a feltörekvő devizák többségét, így a forintot is. Szintén javította a hangulatot, hogy mind az amerikai infláció, mind a maginfláció a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött. így az amúgy már az amerikaikínai tárgyalások hírére gyengülő dollár tovább gyengült, újabb lökést adva a feltörekvő devizáknak.

Egységesen emelkedtek a német, valamint az amerikai hozamok csütörtökön. A kettő eredményeként nem mozdultak a transzatlanti szpredek

A csupa kedvező hír hatására napközben szépen emelkedtek az európai tőzsdék, de zárásra elolvadtak a nyereségek, így kismértékű, vegyes elmozdulást mutattak. A nap nyertesei az amerikai-kínai tárgyalások reményében az autógyártók voltak, míg néhány összeolvadási spekuláció és a török kamatemelés miatt emelkedtek a bankrészvények is. Az Apple új termékeinek bemutatója után nagyot emelkedtek a beszállítók is. Emelkedést esés, majd ismét emelkedés váltotta, végül igen magas, 17 milliárd forintos forgalom mellett szerény, 0,14 százalékos emelkedéssel zárt a BUX. Nagyot szépített az OTP és a MOL, míg folytatódott a Richter lejtmenete. és a Magyar Telekom is esett a nap végére - írták az elemzők.
Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink