Külföld
Brexit: rendkívüli EU-csúcs lesz novemberben
MTI Kép: Reuters/Francois Lenoir
2018. szeptember 19.

Rendkívüli EU-csúcsot fog összehívni november közepére az Európai Tanács elnöke az Egyesült Királyság kilépéséről tervezett esetleges megállapodás megkötése érdekében – ezt ő maga jelentette be az uniós állam- és kormányfők informális salzburgi értekezlete előtt szerdán.

Sajtótájékoztatóján Donald Tusk hangsúlyozta, hogy döntő szakaszukba értek a Brexit-tárgyalások, és ugyan a rendezetlen kiválás veszélye még mindig nem múlt el, Theresa May brit kormányfő egyes javaslatai pozitív változást mutatnak London hozzáállásában.

Ugyanakkor más területeken, például az ír-északír határellenőrzés kérdésében még átdolgozásra szorul a brit álláspont, további egyeztetések szükségesek – mondta.

„Ma talán reménytelibb a helyzet, de az biztos, hogy az idő egyre fogytán van” – közölte, hozzátéve, hogy ősszel le kell zárni a tárgyalásokat, ezért csütörtökön a bennmaradó tagállamok vezetőinek ülésén javaslatot fog tenni egy rendkívül EU-csúcs összehívására.

Kapcsolódó cikkek
Boris Johnson szerint megalázó a brit kormány feltételrendszere

A Brexit javaslatcsomagban foglaltak érvényesítése azt jelentené, hogy Nagy-Britannia „örök időkre" elfogadná az EU szabályait – mondta.

Dominic Raab szerint „látótávolságban” van a Brexit-megállapodás

A brit Brexit-ügyi miniszter a Lordok Háza EU-ügyi bizottságának szerdai meghallgatásán beszélt.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink