Külföld
Továbbra is nagy a bizonytalanság a Brexit körül 
MTI/M1/hirado.hu Kép: Reuters
2018. szeptember 20.

Az északír határ és a közös piac kérdése mozgatja a következő hónapok Brexit-ügyi tárgyalásait. Az ellentmondásos nyilatkozatok azt mutatják, a tárgyalásban részt vevők felek sem tudják, miként fog távozni az Egyesült Királyság az Európai Unióból – olvasható a hirado.hu-n.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nemrég kijelentette, a megállapodás nélküli kiválás még mindig elképzelhető, de amennyiben a politikusok felelősen cselekszenek, elkerülhető lesz a katasztrófa – idézték fel az M1 Ma reggel című műsorában.

A tárgyalásokról Theresa May brit kormányfő pozitívabban nyilatkozott. Donald Tusk bejelentette: novemberre rendkívüli uniós csúcsot hív össze a Brexittel kapcsolatban – hangzott el a műsorban. Szabó Dávid, a Századvég kutatási igazgatója elmondta, valóban nehéz megállapítani, hogy mi az álláspont Brexit-ügyben, de maguk a folyamatban és döntésekben részt vevő felek sem biztosak a végkimenetelében.

Elmondta, ennek következménye lehet a számos bizonytalan és ellentmondásos nyilatkozat.

Fair Brexit?

A kilépés szabályozott, rendezett formában való megvalósulására a kutató szerint több mint ötven százalék esély van, azonban negyven százalékot ad annak, hogy az Egyesült Királyság „csak úgy kiesik” az Európai Unióból (EU). Szabó Dávid szerint nehéz kiszámítani, hogy hol tartunk most a brit kilépés kapcsán.

A britek távozása három fontos kérdést vet fel: az Észak-Írország és Írország közötti határ kérdését, a szabadkereskedelmi övezet, valamint az EU-ban élő brit és a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogainak rendezését. Orbán Viktor miniszterelnök a Brexit kapcsán legutóbb úgy fogalmazott, fair kilépésre van szükség – hangzott el a műsorban.

Szabó Dávid szerint Magyarország szempontjából a britek távozása nem igazán előnyös lépés, ezért a magyaroknak törekedniük kell arra, hogy ebből a helyzetből a legtöbbet hozzák ki. Mint mondta, hazánk szempontjából egy minél inkább szabályozott körülmények között, minél inkább integrált módon együttműködő Egyesült Királyság és EU közötti kapcsolat lenne a kedvező.

Közös érdek a jó kül- és biztonságpolitika

Orbán Viktor fair Brexitről szóló kijelentése a szakértő szerint több témára vonatkozhat. Az egyik, hogy a magyar vállalkozások és termékek Nagy-Britanniába jutásának feltételeit biztosítani kell, hiszen Magyarország számára ez gazdasági versenyképességi kérdés. A másik, hogy a magyar állampolgárok nagy-britanniai jogait meg kell védeni.

A legnagyobb előrelépések egyébként a Brexit-tárgyalások során a kül- és biztonságpolitika területén vannak, hiszen minden ország számára fontos, hogy felhőtlen maradjon e téren a kapcsolat – mondta a kutató.

Az északír kérdésben az állam szuverenitása és integritása sérülhet meg egy „porózus” határ létrejöttével, ezt az Egyesült Királyság nem tudja tolerálni. Az Európai Unió pedig azt nem tudja tolerálni, hogy a közös piac szabályiból az Egyesült Királyság kimazsolázná a számára előnyös részeket – tette hozzá Szabó.

A következő hónapok fő témája lesz Brexit-ügyben, hogy sikerül-e az északír és a szabadkereskedelem kérdésében olyan megoldásra jutni, amivel „a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad” – fogalmazott Szabó Dávid.

Kapcsolódó cikkek
Brexit: rendkívüli EU-csúcs lesz novemberben

Donald Tusk az uniós állam- és kormányfők informális salzburgi értekezlete előtt szerdán jelentette be a hírt.

Boris Johnson szerint megalázó a brit kormány feltételrendszere

A Brexit javaslatcsomagban foglaltak érvényesítése azt jelentené, hogy Nagy-Britannia „örök időkre" elfogadná az EU szabályait – mondta.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink