Külföld
Moszkva: Washington aláássa a globális stabilitást 
MTI Kép: Twitter
2018. szeptember 21.

Washington a tűzzel játszik és aláássa a globális stabilitást azzal, hogy újabb szankciókat hoz Moszkva, illetve olyan kínai vállalatok ellen, amelyek fegyvert vásárolnak Oroszországtól – figyelmeztetett pénteken Szergej Rjabkov, orosz külügyminiszter-helyettes.

Rjabkov szerint az Egyesült Államokban valamifajta „nemzeti szórakozássá” vált az Oroszország elleni szankciók kiszabása, mert a csütörtökön bejelentett újabb büntetőintézkedés a külügyminiszter-helyettes összegzése szerint már a hatvanadik volt 2011 óta. „Megfigyelhető ugyancsak a szenvedély, amely elragadta az amerikai politikusokat, akik közül sokan a saját kizárólagosságukba vetett hit rabjává váltak, és abban reménykednek, hogy még egy kis nyomásgyakorlással sikerül feltételeket szabni Oroszországnak” – fogalmaz közleményében Rjabkov.

Szerinte ez sosem sikerül nekik, és „a szankciós gépezetet működtető” washingtoni döntéshozóknak legalább felszínesen meg kell ismerniük az orosz történelmet, hogy ne szorgoskodjanak hiába. „Az sem ártana, ha felidéznék, mit is jelent a globális stabilitás fogalma, amelyet ők esztelenül ingatnak, feszültséget gerjesztve az amerikai–orosz kapcsolatokban. Dőreség tűzzel játszani, hiszen ez veszélyes lehet” – így Rjabkov. Washington csütörtökön először hozott szankciókat Oroszországtól fegyvereket vásárló külföldi vállalat ellen: a büntetőintézkedések egy kínai céget sújtottak, amely vadászbombázó repülőgépeket és légvédelmi rendszerhez tartozó felszereléseket vásárolt.

Emellett az Egyesült Államok további 33 olyan vállalatot és magánszemélyt tett szankciós listájára, amelyek vagy akik orosz katonai vagy hírszerzési szervezetekkel állnak kapcsolatban, vagy nekik dolgoznak. Washington szerint a büntetőintézkedésekkel „nem egyes országok katonai képességeinek aláásása a cél, hanem Oroszország pénzügyi megbüntetése az Egyesült Államok választási folyamatába történt beavatkozásáért, a Kelet-Ukrajnában tanúsított elfogadhatatlan magatartásáért és más rosszindulatú tevékenységéért”.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink