Külföld
Szijjártó: egyre súlyosabb jelenség a világban a keresztényüldözés
MTI Kép: Pixabay
2018. szeptember 24.

A nemzetközi közösségnek, így elsősorban az ENSZ-nek lenne a kötelessége, hogy jogi és biztonsági garanciákat adjon arra, hogy az elüldözött keresztény közösségek vissza tudjanak térni oda, ahol évszázadokon át éltek ‒ jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint vasárnap este New Yorkban, ahol a héten részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.

A magyar miniszter hétfőn Timothy C. Dolan bíborossal, New York érsekével is találkozik. Az MTI-nek nyilatkozva Szijjártó Péter fontosnak nevezte, hogy ezzel a megbeszéléssel kezdi az ENSZ-közgyűlési hetet, mert az elmúlt években egyre súlyosabb jelenség a világban a keresztényüldözés.

Mára ez vált a világ legüldözöttebb vallásává, minden öt emberből, akit a vallása miatt üldöznek, négy keresztény. Ennek ellenére a világ hátat fordít a problémának, és a jelenlegi képmutató világpolitikai gondolkodásmódba nem fér bele a tiszta, világos beszéd a keresztény közösségek sorsáról” ‒ hangoztatta Szijjártó Péter.

Hozzátette, hogy

Magyarország kiáll az üldözött keresztények mellett. Erről szól a kormány Hungary Helps programja a Közel-Keleten.

Ennek célja az ottani keresztény közösségek megerősítése, valamint az, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől visszafoglalt területekre garantálják a keresztény közösségek visszatérését.

Az amerikai katolikus egyház is határozottan vállalja a közel-keleti keresztény közösségek ügyét, így a törekvéseink egybeesnek” ‒ mondta Szijjártó Péter a bíborossal folytatandó megbeszélésére utalva.


Dinamikusan növekszik a gyógyszeripar Magyarországon.

Pixabay

Az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszaka mentén lebonyolított számos kétoldalú programja között a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn találkozik a világ második legnagyobb gyógyszeripari cége, a Pfizer vezetőivel, valamint a Magyarországon komoly klinikai tesztsorozatot végző MSD Pharma irányítóival.

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy a világ legnagyobb gyógyszergyárai az elmúlt időszakban jelentős érdeklődést tanúsítanak Magyarország iránt, különösen a klinikai tesztek kiterjesztése iránt, ami az egész ágazatnak újabb komoly fejlődési lehetőség.

A gyógyszeripar Magyarországon az autóipar mellett a kutatás-fejlesztés élenjárója

emelte ki Szijjártó Péter.

Tavaly az ágazatban 245 millió dollárnyi (67 milliárd forintnyi) volt a ráfordítások nagysága a kutatás-fejlesztés terén.

A szektorban az év első felében 32 ezren dolgoztak, ami 17 százalékos növekedést jelent, és szintén mutatja a gyógyszeripar dinamikus növekedését. A termelési érték 11 százalékkal növekedett az év első felében. A négy visegrádi ország (V4) összehasonlításában Magyarországon a legnagyobb a gyógyszeripari beruházások értéke, eléri a 3,5 milliárd dollárt, és termelékenységben is hazánk áll az első helyen a térségben emelte ki Szijjártó Péter.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink