Külföld
Kiutasításra kiutasítással válaszolna Szijjártó
MTI Kép: kormany.hu/Árvai Károly
2018. szeptember 26.

Amennyiben az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának helyszínén az ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel való kétoldalú találkozója kapcsán.

Hangoztatta, hogy mindaz, ami a beregszászi képviseleten történt a magyar állampolgárság megadásával kapcsolatban, mind a magyar, mind a nemzetközi joggal összhangban van. A kormány kitart azon politikája mellett, hogy mindaddig blokkolja Ukrajna európai vagy euroatlanti integrációs törekvéseit, amíg nem változtatnak a magyarok elleni gyűlöletkeltő politikán – szögezte le.

Szijjártó Péter úgy vélte, amíg Ukrajnát a jelenlegi elnök vezeti, az ukrán állam által vezetett és inspirált, a magyarokkal szembeni hangulatkeltésre alapuló politika nem is fog megváltozni, mert az államfő azt gondolja, hogy ez lehet az egyik eszköz arra, hogy némi társadalmi támogatottságot szerezzen.

Kapcsolódó cikkek
Porosenkót az ukránok fele nem választaná újra elnöknek

A jelenlegi államfő bizonyult a legnépszerűtlenebbnek az ukrán politikusok közül egy kedden ismertetett felmérés szerint.

Szijjártó: ha Ukrajna konzult utasít ki, arányos választ ad Magyarország

Ha az ukrán fél konzult utasít ki, az nem maradhat azonnali arányos válasz nélkül magyar részről - mondta a külügyminiszter.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink