Közigazgatás
Ülésezett a Magyar–Ukrán Határbizottság
OPH Kép: BFKH
2018. szeptember 27.

A Magyar Köztársaság és Ukrajna között a magyar–ukrán államhatár rendjéről, a határkérdésekben való együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló, Kijevben, 1995. május 19-én aláírt szerződés alapján létrehozott Magyar–Ukrán Határbizottság szeptember 17. és 20. között, Magyarországon, Miskolcon tartotta meg tizenkilencedik ülését.

Petrik István, Budapest Fővárosi Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztályának szakembere a Rádió Orientnek elmondta, a Határbizottság egyik fontos feladata az államhatár vonalának határjelekkel történő megjelölése, és a határvonal terepi láthatóságának biztosítása.

Az Ukrajnában fennálló polgárháborús helyzet és a közös államhatárt terhelő folyamatos migrációs nyomás idején még kiemeltebb szerepe van a „rendezett határ – jó szomszédság” elv megvalósításának.

Az ülésszak első napján sor került az államhatár vonalának és a határjelek állapotának szemléjére a 87M és a 134M számú határjelek térségében, Uszka illetve Tiszakóród települések térségében, ahol a Batár-folyó, illetve a Tisza-folyó töltésének emelése, árvízvédelmi megerősítése miatt a fent említett két határjel magyar oszlopát korábban ideiglenesen eltávolították helyükről. A szemle során a közös műszaki csoport a határbizottság jelenlétében GNSS technológiával kitűzte a 87M és 134M számú határjel magyar oszlopának eredeti helyét.

A közös ellenőrzés során a határbizottság megállapította, hogy a határjelek eltávolított magyar oszlopainak eredeti helyre történő visszaállítása célszerűtlen, mivel azok gátolnák a jövőben a töltésen végzendő árvízvédelmi munkálatokat ‒ ismertette Petrik István.

Közvetett határoszlop a Csaronda-csatorna mentén Lónya térségében
Forrás: BFKH

A Határszerződés alapján a határbizottság döntött továbbá arról is, hogy a töltésen végzendő építési munkák befejezése után a határjelek magyar oszlopait biztonságos helyre helyezik át.

A határoszlopok áthelyezése miatt a magyar–ukrán államhatár vonala nem változik.

A Határbizottság ülésén az államhatár, a határjelek, valamint a határnyiladék fenntartásával és karbantartásával kapcsolatos munkálatok 2018. évi elvégzéséről is szó esett, mint például a határjelek időszakos karbantartásáról, illetve mindkét oldal részéről a teljes határszakaszon a határnyiladék, valamit ukrán részről a vízi határszakaszon az összelátáshoz szükséges nyiladék kitisztításáról.

A közös műszaki csoport vezetői a tavalyi év legfontosabb feladatait értékelték: 2017. december 12-én közösen kitűzték az államhatár vonalát a magyarországi Nagyhódos és az ukrajnai Nagypalád (Velyka Palaď) településeket összekötő úton, a 29-es számú határjel térségében épülő új közúti határátkelőhelynél. A Határszerződés alapján az államhatár vonalát 20 cm széles piros sávban felfestették a közút aszfaltburkolatára. Az új átlépési ponttal a szomszédos magyarok lakta települések közötti út több mint 40 km-rel rövidülhet meg.

A Határszerződés rendelkezéseinek megfelelően, a 2009–2016 években a Határbizottság elvégezte a Magyarország, Románia és Ukrajna államhatárai találkozási pontjának megjelölésére felállított „Túr” határjel és a Magyarország, Szlovák Köztársaság és Ukrajna államhatárainak csatlakozási pontján felállított „Tisza” határjel között a teljes államhatár közös ellenőrzését.

Az ellenőrzésről készült 2017. év végén készült kiegészítő határokmányok jóváhagyása jelenleg folyik mind Magyarországon (Belügyminisztérium), mind Ukrajnában (Parlament).
Közvetlen megjelölés Beregsurány térségében
Forrás: BFKH

A Határbizottság 2019–2021 évre szóló munkaterve

Az ukrán fél az illetékességébe tartozó ukrán határoszlopok és a páros sorszámú központi jelek időszakos ellenőrzését saját ütemezésében, folyamatosan végzi a 2019–2021 években.

A magyar fél ezen időszakban az illetékességébe tartozó magyar határoszlopok és a páratlan sorszámú központi jelek időszakos ellenőrzését a Túr határjel és a 103 számú határjel között a 2019. évben, a 104 számú határjel és a 264 számú határjel között a 2020. évben, a 265 számú határjel és a Tisza hármashatárjel között 2021. évben tervezi elvégezni.

A határbizottság megállapodott a soron következő szakértői munkatalálkozókról és a soron következő határbizottsági ülésről.

Ezzel együtt

a tárgyalások a baráti együttműködés és a kölcsönös megértés légkörében zajlottak le

‒ foglalta össze.

Most adásban
Téma: Állami Vállalatok Állásbörzéje – Horváth József HR igazgató, Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft.
Ezt követő adásaink