Külföld
May várja az EU Brexit-javaslatait
MTI Kép: Reuters/Jack Taylor
2018. szeptember 30.

A brit miniszterelnök szerint ha az Európai Uniónak aggályai vannak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről London által előterjesztett javaslatcsomaggal kapcsolatban, vagy van esetleg ellenjavaslata, akkor a brit kormány szeretné, ha az EU előállna ezekkel.

Theresa May vasárnap, a kormányzó brit Konzervatív Párt Birminghamben kezdődő éves kongresszusának első napján a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a brit javaslatcsomag – amelyet a kabinet még a nyáron, a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben dolgozott ki – minden ellenvéleménnyel szemben „nem múlt ki”.

A Salzburgban tartott múlt heti informális EU-csúcson Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke működésképtelennek nevezte a chequersi javaslatcsomag egyes kritikus fontosságú, mindenekelőtt a kereskedelmi szabályozásról szóló elemeit, Boris Johnson volt brit külügyminiszter pedig egy vasárnapi lapinterjúban „elmebetegnek” minősítette saját egykori kormánya indítványait.

Kapcsolódó cikkek
Az európai légitársaságoknak is betehet a Brexit

A Moody's szerint komoly kockázatokat jelentene az európai légitársaságoknak a megállapodás nélküli Brexit.

Továbbra is nagy a bizonytalanság a Brexit körül 

Maguk a folyamatban és döntésekben részt vevő felek sem biztosak a végkimenetelében – véli a szakértő.

Brexit: rendkívüli EU-csúcs lesz novemberben

Donald Tusk az uniós állam- és kormányfők informális salzburgi értekezlete előtt szerdán jelentette be a hírt.

Boris Johnson szerint megalázó a brit kormány feltételrendszere

A Brexit javaslatcsomagban foglaltak érvényesítése azt jelentené, hogy Nagy-Britannia „örök időkre" elfogadná az EU szabályait – mondta.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink