Külföld
Párizs nyer a Brexittel?
MTI Kép: Pixabay
2018. október 1.

Párizs a legkedveltebb letelepedési helyszíne azoknak a pénzügyi szolgáltató csoportoknak, amelyek a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) miatt EU-piaci tevékenységek áttelepítését tervezik Londonból a kontinensre.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap a bankok „ezzel kapcsolatos gondolkodásmódját jól ismerő” forrásaira hivatkozva hétfőn azt írta, hogy a legnagyobbak közül a JP Morgan Chase, a BlackRock, a Bank of America és a Citigroup képezi az egyes tevékenységi körök párizsi áttelepítési folyamatának „előőrsét”.

A lap forrásai szerint 70, Londonban honos alapkezelő intézmény indította el a párizsi működési engedély megszerzésének folyamatát. Közülük a legnagyobb a 6300 milliárd dollár befektetői tőkét kezelő BlackRock, amely fontolóra vette, hogy egész európai tevékenységének központjává Párizst tegye meg.

A Bank of America már a nyáron felgyorsította Brexit-előkészületeit, bejelentve, hogy Párizsban alakít ki új kereskedési platformot ezer munkahellyel. A Financial Times szerint a JP Morgan Chase is „egyre inkább vonzódik” Párizshoz.

Christian Noyer, a francia jegybank volt kormányzója, aki a Financial Times szerint a „párizsi mosolyoffenzíva” irányítója, a lapnak elmondta: a bankok és az alapkezelők igyekeznek egyetlen uniós helyszínre összpontosítani európai kereskedelmi tevékenységüket. Noyer szerint ez nem azt jelenti, hogy a jövőben nem London lesz a legnagyobb pénzügyi szolgáltatási központ, de Párizs válhat a kontinentális Európa nagy pénzügyi szolgáltatási csomópontjává.

Az EY globális pénzügyi tanácsadó cég, amely havonta méri a City pénzügyi szolgáltatási cégeinek Brexit-hangulatát, szeptemberről összeállított új felmérésében (Financial Services Brexit Tracker) kimutatta, hogy az általa kérdezett 222 londoni vállalat 35 százaléka – a vizsgálati mintán belül összesen 77 cég – foglalkozik az elköltözés, illetve egyes tevékenységi körök és/vagy munkahelyek áttelepítésének gondolatával.

Az EY szerint az ilyen terveken dolgozó citybeli pénzügyi cégek aránya 5 százalékponttal emelkedett éves összevetésben.

A cég vizsgálata szerint nőtt azoknak a vállalatoknak is az aránya, amelyek legalább egy európai áttelepítési helyszínt már kiválasztottak: a szeptemberi felmérésben 25 százalékuk – a 222 pénzügyi szolgáltató csoport közül 56 – nevezett meg konkrétan Londonon kívüli új tevékenységi helyszínt. A tavalyi év végén ugyanebben a vállalati körben még 19 százalék – 42 cég – nyilatkozott úgy, hogy már kiválasztott olyan várost a kontinensen, ahová Londonból tevékenységi köröket vagy munkahelyeket telepít át.

Az EY körkérdésére válaszoló cégek Dublint, Frankfurtot, Luxemburgot, Párizst, Madridot és Milánót nevezték meg a Londonból áttelepítendő tevékenységi körök új helyszíneként.

A legújabb globális befektetői felmérés szerint a piaci szereplők a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központjának immár New Yorkot tartják, a ranglistát hosszú évekig vezető London – jóllehet minimális különbséggel – a második helyre került.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group összetett kritériumrendszer alapján félévente összeállított ranglistájának (Global Financial Centres Index, GFCI) minap megjelentetett őszi kiadásában London 786, New York 788 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból.

A márciusban összeállított előző globális ranglistán az akkor még első helyezett London 794, New York 793 pontot szerzett.

A Z/Yen szakértői az új összeállításhoz fűzött elemzésükben hangsúlyozták, hogy a Brexit-folyamat teremtette bizonytalanságok miatt a befektetői felmérés Londonban dolgozó résztvevői kevésbé bizakodó véleményeket hangoztattak London pénzügyi központként betöltött jövőbeni szerepéről, mint a másutt dolgozó válaszadók az ő városuk pénzügyi szolgáltatási szerepének jövőjéről. A ház szerint általában ennek a fordítottja szokott érvényesülni, vagyis a megkérdezett piaci szereplők rendszerint derűlátóbban ítélik meg saját tevékenységi bázisuk helyzetét, mint más pénzügyi központokét.

Kapcsolódó cikkek
May várja az EU Brexit-javaslatait

Ha van az uniónak ellenjavaslata, akkor a brit kormány szeretné, ha az EU előállna ezekkel – mondta a brit miniszterelnök.

Az európai légitársaságoknak is betehet a Brexit

A Moody's szerint komoly kockázatokat jelentene az európai légitársaságoknak a megállapodás nélküli Brexit.

Továbbra is nagy a bizonytalanság a Brexit körül 

Maguk a folyamatban és döntésekben részt vevő felek sem biztosak a végkimenetelében – véli a szakértő.

Brexit: rendkívüli EU-csúcs lesz novemberben

Donald Tusk az uniós állam- és kormányfők informális salzburgi értekezlete előtt szerdán jelentette be a hírt.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink