Külföld
Túlköltekezésre készül az olasz kormány
Euronews Kép: Pixabay
2018. október 2.

Újabb kemény összecsapásokra számíthat az Európai Bizottsággal az új olasz kormány, miután háromszor nagyobb költségvetési hiánycélt irányzott elő, mint az előző kabinet. Az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy az elkövetkező 3 évre a költségvetési hiánycél a GDP 2,4 százaléka lehet ‒ számolt be kedd délelőtt az Euronews.

Az olasz kormány tervezetében annak ellenére ez a szám szerepel, hogy az olasz pénzügyminisztérium előrejelzése szerint egy 1,9 százalékos jövő évi hiány veszélyeztetné az olasz adósságállomány fékentartását, amely a második legmagasabb Európában Görögország után.

Az unió gazdasági, pénzügyi és adóügyi biztosa azt nyilatkozta, hogy senkinek sem érdeke a válság a bizottság és Olaszország között. De a bizottság azt sem fogja hagyni, hogy az olaszok ne tartsák be a szabályokat és ne csökkentsék az államadósságukat.

A jövő évi olasz költségvetési többlet 30 milliárd euró. Ennek harmadát az Öt Csillag Mozgalom egyik fő politikai ígéretére szánják, a fejenként havi 780 eurós tartós munkanélküli segélyre, amely 6 és félmillió olaszt érinthet. 7 milliárd eurót a nyugdíjreformra költenének, csaknem 12 és fél milliárd eurót pedig az általános forgalmi adó emelésének elkerülésére.

Az olasz költségvetés tervezetének bejelentése után péntek délre a milánói tőzsdeindex 4 százalékot zuhant.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink