Külföld
72 órát kapott a beregszászi konzul
MTI Kép: Pixabay
2018. október 4.

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét – tájékoztatott csütörtökön a kijevi tárca a honlapján megjelent közleményében.

A tájékoztatás szerint a tárca a Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek átadott jegyzékben közölte, hogy a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból.

A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve. Az ukrán külügyminisztérium szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy a magyar fél a továbbiakban tartózkodni fog mindenfajta barátságtalan lépéstől az Ukrajnához fűződő kapcsolatokban, a kiküldött tisztségviselői pedig a törvénysértésektől.

„A magyar származású ukrajnai állampolgárokra egyesítő tényezőként tekintünk a két ország közötti kapcsolatokban, és ugyanerre szólítjuk a magyarországi partnereinket is” – áll a külügyi közleményben.

Kapcsolódó cikkek
Szijjártó: Ukrajnának nincs jogalapja a magyar konzul kiutasítására

Magyarország a viszonosság elvén alapuló választ fog adni - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiutasításra kiutasítással válaszolna Szijjártó

Ha kiutasítják a beregszászi magyar konzult, Magyarország is kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult – jelentette be.

Kijev szerint Budapest hasznot húzni az "útlevélbotrányból"

Az ukrán külügyminiszter-helyettes Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt pénteken tett kijelentésére reagált.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink