Külföld
Soltész szavazásra buzdította a romániai magyarokat
MTI
2018. október 5.

A család fogalmáról hétvégén tartandó romániai népszavazáson való részvételre buzdította a romániai magyarokat Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért is felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán, illetve a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

Soltész Miklós rámutatott: soha nem látott, történelmi összefogás jött létre Romániában a népszavazás kapcsán a különböző egyházak, politikai oldalak és civil szervezetek között. Az emberi természet része, hogy a házasság férfi és nő önkéntesen létrehozott életközössége. Jó lenne, ha nem is kellene erről szavazni, teljesen természetes lenne - fűzte hozzá. Nem kell a másféle kapcsolatot megbélyegezni, de az nem házasság. Nagyon kevesen vannak, akik azt választják, bár egyre hangosabbak - jegyezte meg.

Soltést Miklós szerint gyávaság a népszavazásról való távolmaradást propagálni. Mindenki vállalja a véleményét. Valószínűleg attól tartanak, hogy kiderül, milyen kevesen vannak - vélekedett. Az államtitkár rámutatott: a demográfiai problémákra eddig kétféle válasz született. Az egyik Észak- és Nyugat-Európában a migráció, ami megbukott.

Európa keleti fele ugyanakkor a családtámogatásban látja a megoldást. Erről szól a romániai népszavazás is.

A Miniszterelnökség államtitkára a székelyföldi, partiumi, erdélyi és Magyarországon tartózkodó román állampolgársággal rendelkező magyarokat is a népszavazáson való részvételre buzdította.

A férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról szóló népszavazást a hétvégén tartják Romániában.

Kapcsolódó cikkek
Lemondott a román oktatási miniszter

Valentin Popa román oktatási miniszter csütörtökön adta be lemondását, miután Liviu Dragnea felelősségre vonta őt.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink