Külföld
A férfi és a nő házasságán alapuló családról döntenek
hirado.hu/Kossuth Rádió/MTI Kép: pixabay.com
2018. október 6.

Hétvégén népszavazás keretén belül döntenek a románok a férfi és a nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról. Az alkotmányban jelenleg a felek meghatározás szerepel.

Az alkotmánymódosítást a Koalíció a családért elnevezésű, egyházi hátterű ernyőszervezet kezdeményezte. A mozgalom aktivistái 2016-ban adták át a román parlament számára a hárommillió aláírást, amelyet – a szükséges félmillió helyett – gyűjtöttek alkotmánymódosító polgári kezdeményezésükhöz.

Azt kérték: a törvényhozók fogadjanak el és bocsássanak népszavazásra egy olyan törvénytervezetet, amely alaptörvénybe iktatja, hogy „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul”.

Nő és férfi házasságán alapuló család

Több civil szervezet, számos alkalommal megpróbálta már a kérdést tematizálni a nyilvánosság előtt – jelentette ki Bakk Miklós, erdélyi magyar politológus a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Hozzátette: a történetnek van előzménye. A Koalíció a családért kezdeményezése mögött egy kis idő elteltével megjelent az ortodox egyház. Ez kiváltott egyébként egy vitát, arra vonatkozóan, hogy ez egy fundamentalista ortodox kezdeményezés. Később azonban emögött is felsorakozott számos magyar egyház is, a német evangélikusok viszont nem – fejtette ki.

Hosszas vita eredményeként alakult ki egy arcvonal a támogatók és az ellenzők között – fogalmazott Bakk Miklós. A kérdést egyébként nagyon jól megragadta a román Szociáldemokrata Párt, amelynek népszerűsége erőteljes csökkenésben van. Bakk Miklós szerint a kezdeményezés támogatásával abban reménykedik a párt, hogy népszerűség vesztési tendenciáját sikerül megállítani, vagy megfordítani.

Forrás: pixabay.com

Felek házassága?

A román törvényben ma a felek meghatározás szerepel, vagyis hogy házasságot kötnek a felek – tájékoztatott Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke. Elmondása szerint ezt helyettesíteni az alkotmánymódosítást követően a férfi és a nő kapcsolatára vonatkozó egyértelmű utalás. Mint ilyen tehát a házasság intézményéből „kivágnák” az egyneműek házasságát – hangsúlyozta.

Hozzátette: fontos, hogy a téma kapcsán tisztázzák, hogy ez nem valaki vagy valakik ellen irányul, hanem csupán a pontosítás érdekében van szükség rá. Kiemelte, hogy jelen esetben fogalmi elkülönítésről van szó.

Mint mondta: az alma, az alma, a körte, az körte. Két gyümölcs, van, aki egyiket, van aki másikat szereti. Kijelentette: a Magyar Polgári Párt igent mond az életre, és arra, hogy ez az alkotmánymódosítást megerősítést kapjon Romániában.

Forrás: Pixabay.com

Megosztott Európa

Bíró Zsolt a műsorban kifejtette, a kérdésben kettéoszlik Európa, hiszen tizenöt olyan Európai Uniós tagállam van, ahol legális az azonos neműek házassága. Véleménye szerint azonban a hagyományos, keresztény értékeken alapuló családmodell támogatására van szükség, ami nem más, mint egy nő és egy férfi házasságán kialakuló család.

Rossz demográfiai adatok

A párt elnöke elmondta, Romániában jelenleg nagyon rosszak a demográfiai mutatók. Válságban van a család intézménye, a gyermekvállalási kedv rendkívül alacsony. Bíró Zsolt szerint a népszavazás kapcsán felmerülő egyéb kérdések akár a román családpolitikában is előrelépéseket hozhatnak. Olyan kérdések is napirendre kerültek ugyanis, mint az, hogy mennyi és milyen jellegű támogatást kapnak a román családok, a nagycsaládosok és a gyermeküket egyedül nevelő anyák, apák.

Hangsúlyozta: a család egy tág fogalom, de a házasság intézménye – álláspontja szerint – a család alapján képezi, mint nő és férfi, ezért tehát fontos, hogy érvényes népszavazás legyen hétvégén és az igenek győzelmet arassanak.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink