Külföld
Skócia függetlenségéért tüntettek Edinburgh-ben
MTI
2018. október 7.

Mintegy húszezer ember vonult az utcára szombaton Edinburgh-ban Skócia függetlenné válását követelve – Skóciában 2014-ben tartottak népszavazást az országrész függetlenné válásáról, és akkor a többség, 55,3 százalék arra szavazott, hogy Skócia maradjon az Egyesült Királyság része.

Az alig egy évvel későbbi brit népszavazást követően azonban, melyen a britek szűk többsége úgy határozott, hogy az egész ország lépjen ki az Európai Unióból, felerősödtek azok a hangok, melyek újabb népszavazást tartanak időszerűnek Skócia elszakadásáról. Ettől azonban London egyelőre elzárkózik. Nicola Sturgeon skót kormányfő korábban úgy nyilatkozott, akkor fogja nyilvánosságra hozni ezzel kapcsolatos terveit, ha a brit kilépés, a Brexit feltételei világosak lesznek.

Az Egyesült Királyság a jelen állás szerint 2019. március 29-én éjfélkor elhagyja az Európai Uniót. A skótok többsége 2016-ban a bennmaradásra voksolt. Ennek ellenére az uniós jogot Brüsszelben úgy értelmezik, hogy ha egy tagállam egy része kiválik az adott tagállamból, akkor az Európai Unióból is kiválik, amit a skótok többsége nem akar.

Téma: Brexit - Létezik-e jó megoldás?
Vendég: Szabó Barnabás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
A műsort vezeti: Adorján András
01:17 Miért nem fogadták el a Checkers-tervet?
02:19 A brit kormánytöbbség összetétele
08:50 Theresa May új Brexit-terven dolgozik
17:51 Skót reakciók
25:36 Észak-Írország kérdése
32:29 Wales helyzete
37:35 Mi jelenleg a brit társadalom álláspontja a Brexittel kapcsolatban?
Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink