Életmód
Elkészült a Digitális Immunerősítő Program
OPH/Új Nemzedék Központ Kép: Pixabay
2018. október 9.

Alig öt nap alatt több mint százezren nézték meg az Új Nemzedék Központ és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács megdöbbentő adatkísérletéről készült videóját. Kiderült: 100 emberből 83-an minden kérdés nélkül megadják személyes adataikat, ha egy kellően kecsegtető nyereményjátékról van szó. Az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programja és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács filmje azt mutatja be, milyen könnyen adjuk át a kontrollt saját adataink felett.

Múlt héten jelentette be dr. Illés Boglárka ifjúságügyért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, hogy

elkészült a fiatalok digitális biztonságát segítő program, amellyel 100 szakértő több mint egy éven keresztül dolgozott.

A 116 pontból álló javaslatcsomagot a www.mydip.xyz oldalon is megtalálható, böngészhető. A sajtótájékoztatón bemutatták az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programját és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös filmjét is, amely 5 nap alatt közel háromszázezer emberhez ért el és több mint százezren nézték meg.

„Az adatkísérlet videóval az a cél, hogy rádöbbentsük a fiatalokat, nem minden esetben kell profi hekkernek lennie valakinek ahhoz, hogy a féltve őrzött adatainkat megszerezhesse. Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak abból álljon a digitális védekezés, hogy megfelelő vírusirtókat teszünk a gépeinkre, telefonjainkra, vagy bonyolult jelszavakat adunk, hanem abból is, hogy odafigyelünk és óvatosabban kezeljük a hozzánk érkező emaileket, adathalász kísérleteket. – emelte ki dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.

Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arról beszélt, hogy

a program szervesen illeszkedik a nemzeti bűnmegelőzési stratégiába, hiszen a fiatalokat meg kell óvni attól, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak.

„Fontos, hogy felkészítsük a felnövekvő ifjúságot és a szülőket is arra, hogy a gyereket a digitális térben se érje olyan támadás, amely később a személyiségfejlődésére is hatással lehet“ ‒ tette hozzá.

Poór Csaba, a Digitális Immunerősítő Program vezetője arról beszélt, hogy a videóban a 250 megkérdezettből 207-en megadták az adataikat, így a játék létrehozói további személyes információkat tudtak meg a jelentkezőkről.

A megkérdezett 250 emberből tízen még a saját, valódi e-mail-fiókjuk jelszavát is megadták, amellyel egy hozzáértő percek alatt be tud lépni az illető levelezési rendszerébe”

A videóból az is kiderül, hogy egy ártatlannak tűnő mozis promócióban megadott adatokkal hogyan tudnának bűnözők visszaélni, vagy milyen további személyes és érzékeny információkat lehet kideríteni a közösségi médiából.

A Digitális Immunerősítő Program 116 pontjából tanárokat segítő háttéranyag, valamint osztályfőnöki óravázlatok készülnek még ebben az évben.

Új Nemzedék Program

Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. (ÚNK) 2012 működik ifjúságpolitikai szakmai-szolgáltató háttérintézményként. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felügyelete alá tartozó intézmény tevékenységének elsődleges célcsoportját a 12-25 év közötti fiatalok jelentik. Az ÚNK jelenleg két nagyszabású fiatalokat érintő európai uniós projekten dolgozik. A Tehetségek Magyarországa projekt a tehetséggondozás rendszerének fejlesztésére, a hozzáférési egyenetlenségek korrigálására, tehetségsegítő programok megvalósítására jött létre. A Komplex Ifjúsági Fejlesztések – Új Nemzedék Újratöltve keretében jól működő és aktív fiatalokból álló közösségek támogatása a cél. Ezekben a közösségekben a fiatalok inspirációt meríthetnek, fejleszthetik együttműködési képességeiket, tudásukat és szociális tőkéjüket. Az ÚNK országosan összesen 20 Közösségi Teret működtet, amelyen keresztül évente több ezer fiatalt ér el programjaival, akcióival, kezdeményezéseivel.

Digitális Immunerősítő Program

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ széleskörű stratégiai összefogást, több éven át tartó edukatív programot hirdetett 2017-ben a fiatalok digitális védelme érdekében. A program fő céljai, hogy a fiatalok biztonságos, értékteremtő online környezetben nőhessenek fel, tudatosabbak legyenek és el tudják kerülni az ellenük irányuló kibertámadásokat. Fontosnak tartjuk, hogy ne lopják el féltve őrzött adataikat és ne élhessenek vissza azokkal, valamint ne történhessen meg az, hogy valaki online zaklatás miatt kárt tesz önmagában. Emellett arra is törekszünk, hogy a fiatalok okostelefonjaikat valóban okos dolgokra használják. További információk itt olvashatóak.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink