Életmód
Jó érzékkel az élelmiszerpazarlás ellen
Bécs Város Külképviseleti Irodája/OPH Kép: Reuters
2018. október 9.

Még mindig túl sok élemiszer landol a bécsi kukákban. Azonban a Wiener Tafel, a bécsi élelmiszerbank egy új eszközzel vette fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen. A "Wiener Tafel-Sensorik Labor" elnevezésű projekt keretein belül 12 és 16 év közötti fiatalokat tanítanak meg arra, hogy hogyan ismerjék fel, hogy egy élelmiszer valóban kidobásra van-e ítélve, vagy még menthető. A 10 részből álló tanfolyamon minden érzekszervüket bevethetik a fiatalok.

Ausztriában még mindig évente 760.000 tonna élelmiszer landol a szemétben, amiből 577.000 tonnát akár meg is lehetne menteni.

A Wiener Tafel és a Danone aktuális felmérése alapján ugyanis az osztrák fogyasztók 52 százaléka azért dobja ki az élelmiszereket, mert nem biztos benne, hogy meg lehet-e azt még enni. További 20 százalék azért kerül a kukába, mert rosszul tárolták, 18 százaléknak pedig lejárt a szavatossága. A felmérés azt is kimutatta, hogy különösen a fiatalabb generáció hajlik rá, hogy kétes esetben inkább kidobja az ételt, mert bizonytalan és kevesebbet tud az élelmiszerekről. A két vállalat éppen ezért indította útjára közös projektjét, a "Wiener Tafel-Sensorik Labor"-t, egy érzékenyítő workshopot, ahol a fiatalok az érzékszerveik segítségével ismerkedhetnek meg az élelmiszerekkel.

A 12 és 16 év közötti korosztályt egy tanfolyam keretein belül tanítják meg arra, hogy szaglásuk, ízlelőbimbóik, látásuk, hallásuk és tapintásuk segítségével állapítsák meg, hogy tényleg ki kell-e már dobni azt az almát vagy joghurtot, vagy mégiscsak lehet még valamit kezdeni velük.

"Az egyik legegyszerűbb dolog, amit megtanítunk a tanfolyam résztvevőinek, hogy hogyan kell úgy bepakolni az élelmiszereket a hűtőbe, hogy annak különböző hőmérsékleti zónáit is figyelembe vegyük" – magyarázza a Wiener Tafel munkatársa, Monika Heis.

A workshopot kimondottan az ifjabb generációra szabták, így a korosztálynak megfelelően nemcsak közös főzéssel, hanem instagram szelfirészleggel is várják a fiatalokat. Az összesen 10 részből álló tanfolyamon lesz joghurtkóstolás és túrókészítés is, de a fiatalok egy mikroszkóp segítségével közelről nézhetik meg, hogy mennyire félelmetes is a penészgomba. Az érzékenyítő laboratórium egy jól bevált koncepció továbbgondolása, egy hasonló projekt már évek óta jól működik a kisiskolások és a náluk is fiatalabb korosztály körében.

Kapcsolódó cikkek
FAO: az élelmiszerpazarlás csökkentése idő és türelem kérdése

Becslések szerint az élelmiszer mintegy harmada landol a szemetesben minden évben.

Bécsben is épül magyar óvoda

Bécset is bevonnák az óvodafejlesztési programba, amit nem az őshonos kisebbség, hanem az ott élő és dolgozó nagyszámú magyarság indokol.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink