Életmód
Káprázatos rakétakilövést hajtott végre a SpaceX
Bbc.com/hirado.hu Kép: wikipedia
2018. október 9.

Elon Musk űrcége, a SpaceX egy argentin műholdat juttatott célba a Los Angelestől északra fekvő Vandenberg légitámaszpontról - írja a hirado.hu.

A SpaceX (helyi idő szerint) vasárnap esti akciója minden eddiginél látványosabbra sikeredett. Elon Musk űrcége a Los Angelestől több mint 250 kilométerre északra található Vandenberg légitámaszpontról bocsátott fel egy Falcon-9-es hordozórakétát, amellyel célba juttatta az új argentin műholdat, a SAOCOM-1A-t.

A kilövés sötétedés után történt, így várható volt, hogy sokak figyelmét felkelti. Los Angeles polgármestere jó előre jelezte az akciót a lakosság felé, akik érdeklődéssel követték az eseményt, és meg is örökítették azt.

Több felvételen is jól látszik, ahogy az első fázisban leválik a hajtórakéta a műholdról, valamint az is jól kivehető, ahogy a Falcon 9-es visszanavigálja magát a bázisra.

A küldetés tehát sikerrel járt, a rakéta első fokozata pedig az előre megcélzott területen landolt. Ez volt az első alkalom, amikor a SpaceX a nyugati partról indított rakétát.

Az argentin űrhold a terméshozamokról, a talaj nedvességtartalmáról és a természeti katasztrófákról küld majd jelentéseket.

Kapcsolódó cikkek
Gigantikus lyukat okozott a SpaceX az ionoszférában

A tavaly augusztusban fellőtt Falcon 9-es rakéta mintegy három órán át tartó foltot okozott az ionoszféra plazmájában.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink