Kultúra
Megújult a Gellért-hegyi Sziklatemplom feletti kereszt díszkivilágítása
OPH/Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Kép: MTI Fotó: Kovács Attila
2018. október 9.

Hétfő este átadták a Gellért-hegyi Pálos Sziklatemplom feletti kereszt új, korszerű díszvilágítását, amely a Fővárosi Önkormányzat támogatásával készült el - Közölte a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala.

Az átadásra a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt Sziklatemplom búcsúja alkalmából került sor, az eseményen részt vett Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár, valamint Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára beszédet mond a Gellért-hegyi Sziklatemplom feletti kereszt díszkivilágítása átadóünnepségén 2018. október 8-án. A háttérben balról Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Az ünnepséget a Magyarok Nagyasszonya ünnepén, a Sziklatemplom búcsújához kapcsolódóan tartották.

MTI Fotó: Kovács Attila

Az átadáson Szalay-Bobrovniczky Alexandra úgy fogalmazott: Budapest és a magyar nemzet hányatott sorsának és időszakának szimbóluma is lehet a Gellért-hegy déli oldala. Emlékeztetett rá, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendet, a pálosokat 1950-ben – a többi rendhez hasonlóan – feloszlatták, az Államvédelmi Hatóság betört a Sziklatemplomba, amelynek bejáratát két méter vastag betonfallal zárták le. A falat 1989-ben bontották el, akkor juthatott csak ismét természetes fény a templom bejáratához, amely „az állhatatosságnak és a jövőbe vetett bizalomnak köszönhetően újra Budapest egyik lelki központja lett” – emelte ki.

Kitért rá, hogy 1938 után ismét Budapest lesz 2020-ban a Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus házigazdája, az erre való felkészülés jegyében támogatta a Főváros a Sziklatemplom feletti díszkivilágítás kiépítését. A főpolgármester-helyettes felidézte, hogy a templom feletti keresztet 1949-ben elbontották, újbóli felállítására 2002-ben kerülhetett sor. „Bízom benne, hogy ez a kereszt immáron éjszakai díszkivilágításában is méltón hirdeti majd az itt élők hitét, áldozatvállalását és a mindenkori újrakezdés reményét” – tette hozzá.

Következő adásunk
Téma: Kárpátalja súlya és szerepe a magyar nemzetstratégiában
Ezt követő adásaink