Közigazgatás
Novák: emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj
MTI Kép: Pixabay
2018. október 11.

Novák Katalin elmondta: az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen 100 ezer forintra nő havonta. Az emelés folytatódik a következő években is ‒ számolt be a Hír Tv.

Emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj összege 2019-től ‒ jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Novák Katalin elmondta, a szerdai kormánydöntés értelmében az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével.

Ez az emelés folytatódik a következő években is, a cél az, hogy 2022-re - három lépésben - ezen ápolási díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét - tette hozzá.
Az államtitkár közölte továbbá, hogy azon családokban is emelkedik az ápolási díj, amelyekben nem a gyermekek jogán kapják ezt a jogosultságot. Ez esetben az ápolási díjat - szintén a jövő évtől - 15 százalékkal emelik, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben további öt-öt-öt százalékkal lesz magasabb a díj összege.

Így azok, akik nem a gyermekükről gondoskodnak, de ápolási díjra jogosultak, 2022-re 30 százalékkal nagyobb összeget fognak kapni, mint jelenleg ‒ mondta.

Novák Katalin hozzátette:

azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű gyermekápolási díjat kapnak.

Mint mondta, változás az, hogy új kategóriaként bevezette a kormány az önellátásra képtelen gyermeket nevelőknek járó gyermekápolási díjat.

A cél az, hogy 2022-re – három lépésben – ezen ápolási díj mértéke elérje a minimálbér összegét.

Ahol nem gyermeket, hanem felnőttkorú hozzátartozót kell ápolni is emelik a díjat, első lépésben 15 százalékkal.

„Ma Magyarországon több mint 17 ezer olyan család él, ahol a gyermek önellátásra képtelen, ezért a szülők otthonukban nevelik, ápolják ezeket a gyermekeket, ők gondoskodnak róluk teljes körűen, ezeknek a szülőknek a gyermekápolási díját fogjuk megemelni 2019 január elsejétől egységesen 100 ezer forintra” – mondta Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli a kormány döntését, amely az ápolási díj megemeléséről szól, és elsősorban a tartósan otthoni ápolásra szoruló gyermekek családjának jelent majd segítséget.

A kisebbik kormánypárt csütörtöki közleményében kiemelte, hogy az ápolási díj növelését már régóta várták az érintettek, a gazdaság helyzete most tette lehetővé, hogy ez megvalósulhasson.

Kitértek arra is, hogy 2010 és 2018 között 63 százalékkal nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása, és a tervek szerint több lépcsőben még további emelésre is számítani lehet.

A KDNP folytatja a megkezdett tárgyalásokat a szaktárcákkal annak érdekében, hogy a nehézségekkel küzdő családok minél több segítséget kapjanak, nemcsak anyagi, hanem intézményi ellátás formájában is jelezték.

weborvos.hu

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és a többi érdekvédelmi szervezet ugyanakkor folytatja az egyeztetéseket a kormánnyal az ápolási díj ügyében, mert szerintük csak átmeneti megoldás született és a többi 33 ezer érintettre nézve hátrányos a döntés ‒ közölte a szövetség csütörtökön az MTI-vel.

Következő adásunk
Téma: Középpontban a magyar vidék - kerekesztal-beszélgetés – Béres András, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője, Goda Pál a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet megbízott igazgatója, valamint Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke
Ezt követő adásaink