Belföld
Egyre szemtelenebbek az illegális szemetelők
OPH Kép: Pixabay
2018. október 17.

Elszemtelenednek az illegális szemetelők, a törvény szerint kiszabható 50 ezer forintos büntetés sok esetben nem jelent visszatartó erőt – állapította meg Ferencváros polgármestere a Rádió Orienten. Bácskai János hozzátette: a tiltott hulladéklerakás romboló hatása erkölcsileg és esztétikailag felbecsülhetetlen.

Az illegális hulladéklerakás nem csak Ferencvárosban jelentős probléma, a kerületi önkormányzatok kamerák felszerelésével és a közterület-felügyelet megerősítésével igyekeznek felvenni a harcot az illegális szemetelők ellen.

Bár korábban is jelen volt az illegális hulladéklerakás a IX. kerületben, de a probléma az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyer – mondta el Bácskai János, hozzátéve: a tiltott módon lerakott szemét az esztétikai problémák mellett fertőzésveszélyt is okozhatnak vagy a közlekedésbiztonságot is veszélyeztethetik.

Mint a himlőhelyek az emberi arcon

- mutatott rá a városrész vezetője, hozzátéve: nyilvánvalóan és jogosan zavarja ez a tiltott tevékenység a jóérzésű többséget. Mivel a kirakott szemét, olyan mint a kristálygóc – egyre több hulladékot visznek mellé az emberek - igyekezni kell minél gyorsabban elszállítani a tilosban lerakott szemetet. Ez viszont kétélű fegyver, hiszen a folytatásra ösztönözheti a szemetelőket, akik sajnos sok esetben ugyanúgy a kerületben laknak, mint azok, akiket ezáltal meg károsítanak. Hiszen

rendkívül sokba kerül a lerakatok felszámolása a kerületi önkormányzatnak, így az adófizetőknek.

ferencvaros.hu

Az illegális hulladéklerakás mintegy 30 millió forintos terhet jelent évente Ferencvárosnak. Ezért az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet nemcsak a lerakatok felszámolására, hanem a tettenérésre és a prevencióra is.

A tettenérés a leghatékonyabb eszköz

- mutatott rá Bácskai, hozzáfűzve: "ehhez jó hálózat kell, igyekszünk tehát minél több térfigyelő kamerát szolgálatba helyezni, hogy a lehető legtöbb elkövetőt elkaphassunk, megnevezhessünk és megbüntessünk." A kerületben mintegy 150 esetben tudtak eljárni az elmúlt évben, a bírság éves szinten meghaladta 2 millió forintot. 2017-től a közterület-felügyelők már bírságolhatnak is, de sajnos

a törvény szerint kiszabható 50 ezer forintos maximális büntetés nem jelent elegendő visszatartó erőt

- mutatott rá a polgármester.Kapcsolódó cikkek
Fogvatartottak játszottak a ferencvárosi Pinceszínházban a Színházak Éjszakáján

Szeptember 22-én a programsorozat egyik legkülönlegesebb eseményeként a hazai börtönszínjátszás legjobbjai debütáltak a Pineszínház színpadán.

Idén is tömegeket vonzott a Bakáts Feszt

A zene, a tánc, a színház, a képzőművészet, a humor és a gyerekprogramok immár második éve szerves részei a rendezvénynek.

Okos közvilágítási oszlopok Budapesten

A kísérleti projektben 5 okos, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak csoportba a Lechner Ödön fasorban.

Ingyenes programokkal színesíti a nyarat Ferencváros

Bábszínházzal, élő előadásokkal és kézműves foglalkozásokkal várják hetente kétszer a vakációzó gyermekeket.

-