Külföld
EP-képviselő: még mindig nincs uniós válasz a kárpátaljai magyarok elleni jogsértésekre
OPH/EPP Kép: Reuters/Gleb Garanich
2018. október 23.

Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő aggodalmának adott hangot tegnapi esti plenáris felszólalásában a kárpátaljai magyar közösséget mostanában ért atrocitások miatt. A néppárti politikus rámutatott: az oktatási és nyelvtörvény általi kisebbségi jogszűkítések bizonytalanságot keltenek a magyar közösségben, a helyzetet pedig tovább rontja a biztonságérzet megrendülése. „Egyesek tudatosan dolgoznak a nemzetiségek közötti béke megbontásán és az etnikai alapú konfliktus gerjesztésén Kárpátalján”‒ fogalmazott a képviselő.

Bocskor Andrea felhívta a figyelmet az ukrán országos médiában tapasztalható negatív tendenciákra is, többek között arra, hogy alaptalanul szeparatizmussal vádolják a magyarokat. Beszédében tájékoztatta az Európai Parlament képviselőit arról a szélsőséges weboldalról, amely megfélemlítésképpen a „nép ellenségeiként” listázni kezdte a kárpátaljai magyarokat, több mint 500 ember személyes adatait közzétéve. „Ezzel Ukrajna hatályos jogszabályain túl nemzetközi normákat is sértenek, mégsem állították le az oldal működését. Az ukrán Legfelsőbb Tanács honlapján pedig elérhető egy petíció, melyben a kárpátaljai magyarok deportálásáért gyűjtenek aláírásokat. Ez egyértelműen közösség elleni uszítás, a magyarellenes kezdeményezést mégis regisztrálták. Hétvégén ismeretlenek óriásplakátokat helyeztek ki „Állítsuk meg a szeparatistákat!” felirattal, visszaélve a kárpátaljai magyar vezetők fényképével és nevével” – sorolta az utóbbi hetek atrocitásait a képviselő.

„Az ukrán hatóságok tétlensége és az európai politikai közösség teret enged ezeknek az etnikai alapú provokációknak, destabilizációs kísérleteknek és a politikai haszonszerzés érdekében történő feszültségkeltésnek. Ideje lenne komolyan venni a helyzetet és cselekedni, mielőtt túl késő lesz!” ‒ hangsúlyozta Bocskor Andrea.

Az Európai Unió felelős döntéshozói sajnos még mindig nem tekintik súlyos problémának az Ukrajnában zajló társadalmi feszültséget, a választási kampány hevében történő uszítást, gyűlöletbeszédet és ellenségkép kialakítását, sőt a nemzetközi kötelezettségvállalások végrehajtását sem.

Ez nagyon szomorú, hiszen egy európai és NATO-integrációra törekvő ország nem viselkedhet így egy olyan kisebbségi közösséggel, melynek anyaországa az EU és NATO tagja és amely ezidáig sokat tett Ukrajna támogatásáért.

A magyar kormány szilárd kiállása mellett eddig csupán Antonio Tajani EP-elnök ajánlotta fel segítségét a kárpátaljai magyar közösségnek”

– tette hozzá Bocskor Andrea.

Következő adásunk
Téma: Egyedülálló hazai innováció az online földbirtok-értékelés / digitális megoldások a földforgalomban - háttérbeszélgetés – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Sáhó Ákos ügyvezető, Agrotax Kft.
Ezt követő adásaink