Közigazgatás
A nagyszülőknek is van láthatási joga
OPH Kép: pixabay
2018. november 13.

A törvény szerint a gyermek valamennyi hozzátartozói jogosultak a kapcsolattartásra, ugyanakkor a gyermeknek is joga van arra, hogy nagyszüleivel fenntartsa a kapcsolatot – mondta a Rádió Orientnek Pálvölgyi Ákos.

Budapest Főváros Kormányhivatala Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának vezetője rámutatott, a nagyszülői kapcsolattartás célja a gyermek érzelemvilágának gazdagítása. Hozzátette: amennyiben a gyermek szülei és nagyszülei nem tudnak megegyezni a kapcsolattartást illetően, úgy erről a gyámhatóság dönt.

A nagyszülői kapcsolattartásra nem mindig abban az esetben van szükség, amikor a szülők elválnak. Példaként említette, hogyha maguk a szülők nem állnak kapcsolatba saját szüleikkel, akkor hajlamosak elzárni tőlük unokájukat. Ilyenkor

a nagyszülő is kérheti a kapcsolattartás rendezését.

Forrás: Pixabay.com

A bíróság először a gyámhatóságon keresztül közvetítő közbenjárásával próbálja meg rendezni a problémát, ha ez nem sikerül, akkor a bíró dönt a láthatásról, a gyámhatóság pedig végrehajtja az intézkedést.

Ha nem együtt nevelkednek a gyermekek, akkor a testvéri láthatás is szóba kerülhet, s ezt is lehet a jog útján rendezni – mondta Pálvölgyi Ákos.

A karácsonyi szünet közeledtével a szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy időben állapodjanak meg egymással a szülők, hogyan osztják meg egymás között a láthatást az előzetes programok ismeretében.

Kulturált módon és az együttműködés jegyében próbálják meg a pihenés idejére a kapcsolattartást rendezni

– zárta szavait.-