Külföld
KKM: erősíteni szeretnénk a magyar-horvát közlekedési kapcsolatokat
MTI Kép: Pixabay
2018. november 14.

A magyar kormány célja, hogy bővítse a határátlépési lehetőségeket és a közlekedési kapcsolatokat Magyarország és Horvátország között - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) határ menti és regionális együttműködésekért felelős helyettes államtitkára szerdán Zalakaroson.

Kiss-Parciu Péter a Magyarország és Horvátország közötti együttműködési program eddigi eredményeit taglaló konferencián emlékeztetett arra, hogy a 355 kilométernyi közös határszakaszon mindössze hét közúti határátkelő található. A magyar kormány célja, hogy a legális határátlépési lehetőségek, illetve a közösségi közlekedési kapcsolatok is bővüljenek, erről a két ország között magas szintű egyeztetések is folynak - mondta. Hozzátette: a jelenleg átlagosan 50 kilométerenként működő átkelőhelyek sűrűsége alig tizede más nyugati irányú határátkelési lehetőségeinkhez képest, márpedig "fizikai kapcsolatok nélkül nehéz határon átnyúló együttműködésekről beszélni".

A célok között szerepel egyebek mellett az M6-os autópálya fejlesztése,

továbbá a Pécs és Eszék közötti közösségi közlekedési lehetőségek bővítése - jelezte a helyettes államtitkár.


Kiss-Parciu Péter kitért arra is, hogy a Magyarország és Horvátország közötti közös programok egy-egy kiemelt projektje a baranyai határtérségben - hárommillió eurós támogatással - végzett aknamentesítés, valamint a határ két oldalán működő kis- és közepes vállalkozások 10 millió eurós támogatási lehetőséggel segített erősítése.


Szűcs Márton, a három magyar és nyolc horvát megyét érintő magyar-horvát együttműködési programok közös titkárságának vezetője felidézte, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban összesen 60,8 millió eurót használhatnak fel a két ország pályázói. A zalakarosi konferenciára az eddig nyertes 55 pályázati program képviselőit hívták meg, akik eddig mintegy 36 millió eurót nyertek el programjaikhoz. Közölte: a tervek szerint

januárban további mintegy 20 millió euró forrásra írnak ki pályázatokat,

amelyeket - a külön kezelt gazdaságfejlesztési területen felül - például turisztikai, kulturális, környezetvédelmi és oktatási programokra használhatnak fel magyar és horvát partnerek.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink