Külföld
Balogh Csaba Manilában folytatott tárgyalásokat
KKM Kép: kormany.hu
2018. november 16.

Balogh Csaba közigazgatási államtitkár 2018. november 15-16-án hivatalos látogatást tett Manilában, ahol megbeszélést folytatott Emmanuel Pinol agrárminiszterrel és találkozott a Külügyminisztérium, valamint a Kereskedelmi és Ipari Minisztérium miniszterhelyettesével, továbbá beszédet mondott a V4-Fülöp-szigetek Fórumon.

Balogh Csaba megbeszélést folytatott a Fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével és részt vett a szervezet által megrendezett üzleti kerekasztal-beszélgetésen is. Manilai hivatalos látogatása első napján Balogh Csaba megbeszélést folytatott Emmanuel Pinol Fülöp-szigeteki agrárminiszterrel, aki támogatásáról biztosította a magyar törekvéseket az élelmiszerexport területén, különös tekintettel a húskészítmények kivitelére, egyben a magyar fél támogatását kérte egyes hagyományos filippin termékek magyarországi és európai piacra jutása érdekében. A miniszter jelezte, hogy nagyra értékeli a magyar-filippin mezőgazdasági kutatások terén létrehozott eddigi együttműködést, amelynek a folytatását és rendszeressé tételét reméli.

Balogh Csaba megbeszéléseket folytatott Theresa B. Dizon-De Vega miniszteri kabinetfőnökkel, ügyvivő közigazgatási államtitkárral a Külügyminisztériumban. A megbeszélésen a magyar-fülöp-szigeteki politikai és gazdasági együttműködés aktuális kérdéseit, valamint a kereskedelempolitikai, a vízipari és az oktatási kooperáció lehetőségeit vitatták meg a partnerek.

Balogh Csaba a Magyar-Fülöp-szigeteki Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) alakuló ülésének összehívásával kapcsolatban egyeztetéseket folytatott Nora K. Terradoval, a Kereskedelmi és Ipari Minisztérium miniszterhelyettesével és Francis Chua-val, a Fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével, nemzetközi igazgatójával. A felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolataink erősítésének fontos lépése lesz a tervek szerint 2019 I. félévében Budapesten megvalósuló GVB ülés, melynek fókuszában a mezőgazdasági és élelmiszeripari áruforgalom növelése, valamint a vízipari és az okos városok létrehozásával kapcsolatos technológiai együttműködés áll majd. Balogh Csaba és Francis Chua a megbeszélés után részt vett a Fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megrendezésre került üzleti kerekasztal-beszélgetésen is.

A V4-Fülöp-szigetek Fórum megnyitóján Balogh Csaba mellett Amelita C. Aquino Európai ügyekért felelős helyettes államtitkár és Herman J. Kraft a Fülöp-Szigeteki Egyetem politikatudományi professzora mondott beszédet. Idén ünnepeljük a Visegrádi országok és a Fülöp-szigetek diplomáciai kapcsolatfelvételének 45. évfordulóját. Az évforduló alkalmából szervezett közös rendezvénysorozat egyik kiemelt eseménye volt a V4-Fülöp-szigetek Fórum, melynek középpontjában a Visegrádi Csoport tevékenységének és működésének bemutatásán túl, a V4-ek és Manila jövőbeni együttműködésének kialakítása állt. Fülöp-szigetek és Magyarország egyre intenzívebb kereskedelmi forgalmat bonyolít. Az idei év első 8 hónapjában a kétoldalú áruforgalom 33 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. 2018 első 8 hónapjában importunk elérte a 102 M USD-t, míg exportunk 53 M USD volt, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 220 százalékos növekedést jelent. Magyar részről jellemzően közúti járműveket exportálunk a Fülöp-szigetekre, míg behozatalunk közel 55 százaléka irodagép és irodai berendezés.

Következő adásunk
Téma: Emléktáblát állítottak Szigeti László operaénekesnek – Bajkai István országgyűlési képviselő és Leblanc Győző operaénekes
Ezt követő adásaink