Külföld
A klímavédelemről tárgyalt Áder János Hollandiában
MTI Kép: MTI/Kovács Tamás
2018. november 23.

A klímaváltozásról és a vízválság elkerüléséről folytatott megbeszélést Áder János köztársasági elnök és Vilmos Sándor holland király Hágában.

A megbeszélésen a magyar államfő és a holland király áttekintette az energiatermelés átalakításának lehetőségeit is, és azt, milyen eszközökkel lehet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Hollandia területének egyharmada a tengerszint alatt fekszik, másik egyharmada pedig árvízveszélyes területen, ezért az ország fokozottan kitett az olyan, éghajlatváltozás okozta jelenségeknek, mint a tengerszint emelkedése, az esőzések hevessé válása, az aszályok és a hőhullámok rendszeres jelentkezése.

Ahhoz, hogy Hollandia a 2100-as években is lakható maradjon, határozott és gyors intézkedések kellenek, a holland klímapolitika ezért elsősorban az árvizek megelőzésére fókuszál.

Emellett Hollandia szerint a fenntarthatóság, a klímaváltozás elleni küzdelem és a nemzetközi stabilitás egymással összekapcsolódó fogalmak. A hágai kormány a nemzetközi színtéren ezért kiemelt figyelmet szentel egy viszonylag új klímapolitikai megközelítésnek, amely a klímaváltozás és a biztonság közötti összefüggések vizsgálatára és a témával kapcsolatos tájékozottság növelésére irányul.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink