Közigazgatás
Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda
OPH Kép: OPH
2018. november 23.

Ez a beruházás is magán hordozza a kormány üzenetét: célunk, hogy Magyarország 2030-ra Európa 5 legélhetőbb országa közé tartozzon – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára Budapesten a Ferencvárosi Epres Óvoda megújított épületének átadásán. Az intézmény közel 66 millió forintos átalakítása során az energiahatékonysági beruházásához kapcsolódva megújuló energiaforrás hasznosításra is sor került.

A projekt komlpexitásával is jól mutatja, hogy milyen jövőképet szánunk Magyarországnak – fogalmazott a fenntarthatóságért felelős államtitkár a főváros IX. kerületében található óvoda átadóján. Weingartner Balázs hangsúlyozta: a kormány kiemelt célja, hogy Magyarország 2030-ra Európa 5 legélhetőbb országa közé tartozzon.

Fontos tehát, hogy milyen körülmények között élünk, hol lakunk, hogyan neveljük gyermekeinket, és az is, hogy milyen körülmények között dolgozhatnak pedagógusaink.

Hozzátette: nekik nagyon hálásak azért is, hogy ezt a jelentős projektet végig tudtuk menedzselni.

Fotó: OPH

Az államtitkár rámutatott: ezekkel a felújított, jövőbe mutató és nap mint nap használt épületekkel is azt sugalljuk, hogy az energiahatékonysági beruházások kiemelten fontosak. Azonban nemcsak az energiahatékonyság fontos, hanem az is, hogy az így elért megtakarításokat az intézmények át tudják csoportosítani számukra fontos egyéb területekre.

Ha egy ilyen épületet látunk, amelynek már a külseje is közvetíti ezt az üzenetet, akkor talán szívesebben hozzuk ide gyermekeinket"

– vélekedett a politikus, aki elmondta: bíznak abban, hogy ezt a fajta környezettudatosságot az idejáró gyermekeknél meg tudják alapozni, tovább tudják fejleszteni.

Fotó: OPH

Az átadóünnepségen Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a IX. kerület önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos nevelésre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a felújított intézményekbe nemcsak a gyermekek érzik jobban magukat, de az ott dolgozó pedagógusok és valamennyi munkatárs is.

Fotó: OPH

Az önkormányzat által kiadott sajtóanyag szerint az Epres Óvoda energetikai felújításának kivitelezési költsége bruttó 65 906 774 forint volt. Az önkormányzat a beruházáshoz a pályázaton elnyert bruttó 47 703 996 forint támogatási összegen felül bruttó 18 202 778 forint saját forrást biztosított. A beruházás várható éves megtakarított energiaköltsége bruttó 1 854 200 forint.

A József Attila-lakótelepen található 100 férőhelyes épület az energetikai felújítás során a homlokzati felületein hőszigetelő homlokzati vakolatrendszert kapott, az épület fa-, valamint fémszerkezetű külső nyílászáróit kicserélték; a konyhában, mosodában és tálalókban az ablakokon szúnyoghálót szereltek fel. Az épület lapos tetején új hő- és vízszigetelés készült. A tetőre vezető acélhágcsót felújították, az elkészült tetőre a villámvédelmi rendszer visszaépült.

A tetőn elhelyezésre kerülő fém tartószerkezetre napelem-rendszert telepítettek. A napelemes rendszer az óvoda villamosenergia-fogyasztás költségeinek mérséklésére szolgál.

Kapcsolódó cikkek
Egyre szemtelenebbek az illegális szemetelők

A kiszabható 50 ezer forintos büntetés sok esetben nem jelent visszatartó erőt – állapította meg Ferencváros polgármestere.

-