Külföld
Lengyelországban tanácskoztak a V4-ek agrárkamarái
NAK Kép: pixabay.com
2018. november 24.

Hetvenedik ülésüket tartották a Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái 2018. november 22–23. között a lengyelországi Czerwienne-ben. A szervezetek képviselői kiemelték, hogy garantálni kell az uniós finanszírozás folytonosságát, beleértve a gazdálkodóknak nyújtandó kifizetéseket, egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani a piacon, ami a közvetlen kifizetések kiegyenlítését jelenti. A Közös Agrárpolitika (KAP) nagyobb környezeti és éghajlati ambíciói legalább e politika jelenlegi költségvetésének megtartását kívánják meg.

A Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái 70. ülésüket tartották 2018. november 22–23. között a lengyelországi Czerwienne-ben. Az ülésen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát Éder Tamás élelmiszeriparért felelős országos alelnök képviselte.

A 2020 utáni közös agrárpolitika kapcsán a V4 országok agrárkamaráinak képviselői kiemelték, hogy garantálni kell az uniós finanszírozás folytonosságát, beleértve a gazdálkodóknak nyújtandó kifizetéseket, egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani a piacon, ami a közvetlen kifizetések kiegyenlítését jelenti. A KAP nagyobb környezeti és éghajlati ambíciói legalább e politika jelenlegi költségvetésének megtartását kívánják meg.

Az agrárkamarák képviselői az afrikai sertéspestis ügyben hangsúlyozták, hogy a harmadik országok által a jelentős gazdasági veszteségeket okozó behozatali korlátozások formájában bevezetett szankciók fenyegetést jelentenek a sertéságazat számára. Az EU piacán az állategészségügyi jogszabályokon túlmutató korlátozások és akadályok megkérdőjelezik az uniós szolidaritás elvét.

A V4 agrárkamarák képviselői egyetértettek abban, hogy az élelmiszertermelés fenntartható jövője megteremtésének – beleértve az élelmiszerbiztonság biztosítását –, együtt kell járnia a természeti erőforrások fenntartható kezelésének biztosításával, de nem támasztva túl szigorú környezeti követelményeket.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink