Külföld
Sikerült megállapodni Gibraltár kérdéséről
MTI Kép: internet/illusztráció
2018. november 25.

Sikerült megállapodni Gibraltár kérdéséről, és így már Spanyolország is kész támogatni az Egyesült Királyság uniós kilépéséről (Brexit) kötendő megállapodást – jelentette be szombaton Madridban Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

„Tudattam az uralkodóval, hogy Spanyolországnak sikerült megállapodást elérnie Gibraltár ügyében” – jelentette be a tévében élőben közvetített beszédében a spanyol kormányfő, hozzátéve, hogy ennek megfelelően megtartják a vasárnapi rendkívüli uniós csúcstalálkozót Brüsszelben, Madrid nem emel „vétót”, és támogatja a Brexit-megállapodást.

A Reuters brit hírügynökségnek sikerült megszereznie azt a dokumentumot, amely szerint az EU a vasárnapi csúcstalálkozón ki fogja nyilvánítani, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a Brexit után kötendő, jövőbeni megállapodások területi hatálya nem fog kiterjedni Gibraltárra, az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő brit területet érintően az EU és London köthet ugyan külön megállapodásokat, de csak Spanyolország előzetes hozzájárulásával.

A Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közötti tengerszoros partján, stratégiai fontosságú helyen fekvő, alig 6,5 négyzetkilométernyi Gibraltár évszázadok óta brit ellenőrzés alatt áll. Madrid az Egyesült Királyság kiválása kapcsán vétójogot követelt magának a Gibraltárt érintő megállapodásokkal kapcsolatban, amelyet ebben a formában meg is kap.

A brit kilépés feltételeiről a múlt héten sikerült megállapodniuk a brit és az uniós tárgyalódelegációknak, majd a héten a jövőbeni kapcsolatok alapjait lefektető politikai nyilatkozat szövege is megszületett.

Az elsőt illetően Madridnak jogilag nincs lehetősége vétót emelni, mert azt minősített többséggel jóváhagyhatják az uniós tagállamok, de egy spanyol „nem” megbontotta volna az EU eddig töretlen egységét a Brexit kérdésében. Emellett Madridnak abban valóban vétójoga lesz, hogy az EU a kilépést követően milyen kereskedelmi megállapodást köthet az Egyesült Királysággal.

A brit kormány kész a Brexit után is tárgyalni Madriddal

A brit kormány szombaton közölte, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is kész közvetlen tárgyalásokra Spanyolországgal Gibraltár ügyében.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő a minap kijelentette, hogy a vasárnapra összehívott soron kívüli EU-csúcson nem fogja aláírni a Brexit-feltételekről és a brit-EU kapcsolatrendszerről kidolgozott megállapodástervezeteket, sőt el sem utazik a csúcsértekezletre, ha nem kap biztosítékot arra, hogy az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő, brit fennhatóságú Gibraltár jövőjéről továbbra is közvetlen kétoldalú brit-spanyol tárgyalásokon kell dönteni, és nem a Brexit-egyezségek keretében.

Az elmúlt napokban a Gibraltár ügyében fellángolt nézeteltérések váltak a Brexit-dokumentumok elfogadásának legfőbb akadályává. Maratoni tárgyalássorozat után, szombat délutánra azonban megszületett az egyezség, amely kimondja, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió által a Brexit után kötendő jövőbeni kétoldalú megállapodások nem terjednek ki automatikusan Gibraltárra, Spanyolországot minden esetben előzetes konzultálási és hozzájárulási jog illeti meg.

A Downing Street szóvivője szombat délutáni nyilatkozatában ezt megerősítette. A londoni kormányfői hivatal illetékese kijelentette, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalásokon is konzultált Spanyolországgal, tekintettel arra, hogy a megállapodástervezet egyes elemei közvetlenül Gibraltárra vonatkoznak. A szóvivő szerint ezek a tárgyalások konstruktívak voltak, és London kész hasonló hozzáállást tanúsítani a jövőbeni kapcsolatrendszer kialakítása során is.

Téma: Nem látni még a Brexit végét
Vendég: Szabó Barnabás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
A műsort vezeti: Adorján András
Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink