Külföld
Példátlan a svéd helyzet
OPH / MTI Kép: Pixabay
2018. november 26.

Egy hónapja van a svéd kormányalakítással megbízott Stefan Löfven ügyvezető miniszterelnöknek arra, hogy megoldást találjon, mert ha az utolsó, negyedik alkalommal sem sikerül a kormányalakítás, akkor december 25-ig új választást kell kiírni - közölte Flamm László külügyi szakértő hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Flamm László elképzelhetőnek tartja, hogy december 5-e előtt olyan koalíció alakul, amelyben két baloldali párt, a Svéd Szociáldemokrata Párt és a Zöld Párt, valamint két kisebb, jobbközép párt, a Liberálisok és a Centrum Párt vesz részt, a Baloldali Párt pedig kívülről támogatná őket. Ez nem kormányzati többség, de elegendő ahhoz, hogy újabb négy évig vezetni lehessen az országot - tette hozzá. A szakértő kiemelte,

ilyen politikai bizonytalanság még nem fordult elő a svéd történelemben.

Beszélt arról is, hogy egy - a szeptemberi választások utáni - közvélemény-kutatás szerint a kisebb pártok gyengültek. Ez szerinte azért történt, mert a svéd választók nem díjazzák, hogy még mindig nem sikerült kormányt alakítani, és emiatt a kisebb pártokat büntetik.

A választók azt honorálnák, ha a kisebb pártok az ország érdekeit szem előtt tartva belépnének egy kormánykoalícióba

- vélekedett a szakértő.

Stefan Löfven, a Svéd Szociáldemokrata Párt vezetője másodjára kapott megbízást a kormányalakítási tárgyalások lefolytatására, miután Annie Lööf, a Centrum Párt vezetője, majd Ulf Kristersson, a jobbközép blokk vezetője sem járt sikerrel.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink