Külföld
Erre a brexit-megállapodásra a britek még nem bólintottak rá
OPH / MTI Kép: Pixabay
2018. november 26.

Eddig csak az európai uniós tagországok állam- és kormányfői írták alá az egyezményt. Ha a brit parlament nem fogadja el a megállapodást a kiválás feltételeiről, akkor a britek március 30-ától nem férnek hozzá a közös piachoz és a közös szolgáltatási rendszerekhez, és megszűnik a befolyásolási képességük is.

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői a várakozásoknak megfelelően vasárnap aláírták az 585 oldalas, jogilag kötelező érvényű kiválási egyezményt és a jövőbeli kapcsolatrendszer körvonalait felvázoló, 26 oldalas politikai nyilatkozatot.

A brit parlamenti szavazás kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt egyelőre inkább az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense hétfőn az M1 aktuális csatornán azt mondta, ebben az esetben nem lesz átmeneti időszak, március 30-ától a britek a saját szabályaikat tudják alkalmazni, viszont nem férnek majd hozzá a közös piachoz és a közös szolgáltatási rendszerekhez, valamint megszűnik a befolyásolási képességük is.

Theresa May brit miniszterelnöknek elvileg ugyan lenne három hete, hogy új megállapodástervezetet készítsen, de az EU leszögezte, hogy nem nyitja újra meg a tárgyalásokat - tette hozzá. Kitért arra is, az Egyesült Királyság különleges ország, mert nem tagja a schengeni övezetnek, ezért a migráció problémájával nem úgy találkoztak, mint más tagországok. Náluk az alulképzett kelet-európai munkavállalók sokasága a probléma, ezért szeretnének új bevándorlási rendszert, amely a szakképzetteket részesíti előnyben - vélekedett a szakértő.

May: megszületett a lehető legjobb és egyben az egyetlen lehetséges megállapodás

Vasárnapi sajtótájékoztatóján Theresa May kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és ismételten hangsúlyozta, hogy nem fognak második népszavazást kiírni az ország EU-tagságáról.

"Ez a lehetséges legjobb megállapodás, az egyetlen lehetséges megállapodás" - közölte a kormányfő, felszólítva a londoni törvényhozást a szerződés jóváhagyására. Kiemelte, hogy mint minden tárgyaláson, itt is kompromisszumokat kellett kötni, de jó kompromisszumok születtek, amelyek tiszteletben tartják a brit álláspontot. Hozzátette, a londoni parlament még karácsony előtt szavazni fog, és ez lesz az utóbbi évek legfontosabb voksolása. "Ezen múlik majd, hogy együtt továbblépünk-e egy fényesebb jövő felé, vagy megnyitjuk a kaput a még nagyobb megosztottság és bizonytalanság előtt" - hangsúlyozta.

May bejelentette, hogy szakértői elemzések közzétételével és nyilvános beszédekkel fog kampányolni az elfogadás mellett a következő hetekben. Leszögezte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is "meleg, baráti kapcsolatban" marad a kontinens országaival, folytatódik a szoros biztonsági együttműködés is.

Merkel: a kilépési megállapodás diplomáciai mestermű

Merkel sajtóértekezletén hangsúlyozta, szomorú tény, hogy az Egyesült Királyság 45 évnyi tagság után el kívánja hagyni az Európai Uniót. A nehéz tárgyalások útján elért megállapodás azonban azt a kívánságot tükrözi, hogy az EU és London "nagyon szoros kapcsolatban" maradjon - tette hozzá.

A kancellár történelmi, de tragikus és szomorú napnak nevezte a kilépési megállapodás elfogadásának napját. Elismerte ugyanakkor, "bizonyos mértékű megkönnyebbülést" érez, hogy megszületett a megállapodás. Mint elmondta, az EU és Nagy-Britannia közötti kapcsolatot rögzítő dokumentum, noha hasonlít egy harmadik féllel kötött kapcsolatra, sokkal szorosabb viszonyról rendelkezik.

Macron: a mi felelősségünk az, hogy minden lehetőségre felkészüljünk

Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatában kijelentette, nem bocsátkozik jóslatokba azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a brit parlament december második hetére tervezett szavazásának eredménye. Amennyiben a brit parlament elutasítja a vasárnap elfogadott megállapodást, Nagy-Britannia feladata lesz, hogy új javaslatokat tegyen - húzta alá.

"A kiválási megállapodás elutasítása esetén világos, hogy Nagy-Britannián lesz a sor, hogy új javaslatokat nyújtson be. A mi felelősségünk az, hogy minden lehetőségre felkészüljünk" - fogalmazott. Macron hangsúlyozta, az európai vezetőknek kötelességük megvédeni az uniót mindazokkal szemben, akik elfelejtik, hogy ez garantálja a békét, a jólétet és a biztonságot. Hangoztatta: le kell vonni a tanulságokat. Első ízben fordul elő ugyanis, hogy az unió egyik legnagyobb tagja elhagyja a közösséget. Ez azt mutatja, hogy "Európa törékeny és nem magától értetődő" - tette hozzá a francia elnök.

Sánchez: Spanyolország erősebb pozícióba került Gibraltár kérdésében

Pedro Sánchez spanyol kormányfő hangsúlyozta: ez egy "szomorú nap", mert Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból veszteség, de az elfogadott kilépési megállapodáscsomag "ésszerű" és a "lehető legjobb". Kifejtette: a dokumentumok garantálják, hogy Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok továbbra is élvezhetik eddigi jogaikat, illetve azok biztonságot jelentenek a gazdasági kapcsolatokra is. "Ez egy mérföldkő" - fogalmazott a miniszterelnök Gibraltárról szólva, ugyanis a kilépés után az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jövőbeni megállapodások területi hatálya nem fog kiterjedni Gibraltárra. Az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő 6,5 négyzetkilométernyi brit területet érintő kérdésekben csak Spanyolország előzetes hozzájárulásával állapodhat meg London és Brüsszel, azaz Spanyolország lényegében vétójogot kap.

Kurz: a megállapodás elfogadása nem egy ajánlat

Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatában hangsúlyozta, nem lehet több tárgyalás a megállapodásban rögzített kiválási feltételekről. Mind mondta, noha "nem akármilyen tagállamról van szó", a megállapodás elfogadása nem egy ajánlat, az nem újratárgyalás kérdése. Az EU feladata ugyanakkor, hogy minden lehetséges forgatókönyvre felkészüljön - tette hozzá az osztrák kancellár.

Rutte: nincs B-terv

"Nincs B-terv " - mondta Mark Rutte holland miniszterelnök. "Tévednek azok, akik úgy gondolják az Egyesült Királyságban, hogy egy újabb, kilépést ellenző eredménnyel végződő szavazással a helyezet valamivel jobb lenne" - fogalmazott.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink