Külföld
Ausztria nem kíván részt venni az európai haderő működésében
MTI Kép: Pixabay
2018. november 27.

Az osztrák védelmi miniszter kizárta, hogy Ausztria részt vegyen a Franciaország és Németország által elképzelt európai haderő működésében.

Ausztria semmiképp nem szeretné szuverenitását feladni – mondta Mario Kunasek, Ausztria védelmi minisztere romániai látogatásán az APA osztrák hírügynökségnek. Hozzátette: az Európai Unió és a NATO Partnerség a békéért programjának keretében megvalósuló bevetésekről mindig a nemzeti parlament fog dönteni. Leszögezte, hogy közös együttműködésre, közös kiképzésre és közös bevetésekre szükség van, de közös haderőre nem.

Az osztrák miniszter aggasztónak nevezte az Ukrajna és Oroszország között a Kercsi-szorosnál történt incidens nyomán kialakult szembenállást. Kunasek visszafogottan nyilatkozott annak lehetőségéről, hogy Ausztria részt venne-e egy esetleges ukrajnai misszióban.

Megjegyezte, nem gördítenének akadályt egy erről szóló egyeztetés elé, de

Ausztria külföldi missziókban vállalt kötelezettsége – több mint 900 katonával – már így is nagyon-nagyon magas.

Az államok népességéhez viszonyítva ezzel Ausztria a harmadik helyen áll az EU-ban – jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, hogy továbbra is elsősorban a Nyugat-Balkánra és a Közel-Keletre akarnak összpontosítani.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink