Külföld
Magyarország stratégiai szövetségesként tekint Afganisztánra 
MTI Kép: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
2018. november 28.

Magyarország stratégiai szövetségesként tekint Afganisztánra a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemben – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Genfben szerdán, az afganisztáni helyzetről tartott, miniszteri szintű konferencián.

Utalt a múlt heti kabuli terrortámadásra, és kiemelte, hogy az elmúlt években Európában is minden korábbinál súlyosabbra növekedett a terrorveszély. Az afganisztáni történések is bizonyítják, hogy fokozni kell a terrorizmus és a szélsőséges ideológiák elleni nemzetközi küzdelmet – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter egyúttal biztosította az afgán vezetést arról, hogy számíthat Magyarország támogatására a belső stabilitás megteremtésére tett erőfeszítéseiben. Kiemelte Asraf Gáni államfő törekvéseit a nemzeti megbékélésre, ezen belül arra, hogy lezárulhasson a konfliktus a kormány ellen harcoló, iszlám szélsőséges tálibokkal.

Magyarország továbbra is részt vesz a NATO afganisztáni támogatási programjában és az afgán biztonsági erők anyagi támogatásában is – fűzte hozzá, bejelentve, hogy a jövő év elején újabb 30 tagú magyar kontingens érkezik az országba, és csatlakozik a jelenleg ott állomásozó 106 katonához. A miniszter utalt az 500 ezer dolláros (141,5 millió forint) pénzügyi támogatásra is.

Magyarország készen áll arra is, hogy amikor a biztonsági helyzet lehetővé teszi, új lökést adjon gazdasági kereskedelmi és kulturális kapcsolatainak Afganisztánnal – emelte ki.

A nemzetközi közösség kétévente rendez miniszteri szintű tanácskozást Afganisztánról 2012 óta, miután elindították az ország számára az úgynevezett reformévtizedet. Az eddigi tanácskozások pénzügyi felajánlásokat kérő donorkonferenciák is voltak, a mostani értekezlet azonban elsősorban a politikai fejleményekre, a reformok állására és a megkezdett stratégia alakulására összpontosított. Donorkonferenciát a tervek szerint legközelebb 2020-ban tartanak.


Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink