Közigazgatás
Komplex réteges védelmi gyakorlatot tartottak Kőbányán
OPH Kép: Faragó Fanny/Honvédelem
2018. december 1.

A több gyakorlatból álló feladat a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban, a Kőbányai Szabadidő és Ifjúsági Központban és a kőbányai pincerendszer területén valósult meg több mint 300 fő és 25 szervezet részvételével. Mindenki jó szinten hajtotta végre a feladatát – összegezte a Rádió Orienten Szarka Csaba ezredes, Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Titkárság védelmi titkára.

A Fővárosi Védelmi Bizottság 2018. évi munkatervében szerepelt egy komplex honvédelmi gyakorlat végrehajtása az ősz folyamán. Ennek keretében dolgozták ki a többrétegű gyakorlatsorozatot. Az első szint a helyi védelmi bizottságok munkáját segítette és mérte fel. Egy riasztási gyakorlattal kezdődött, illetve más honvédelmi tevékenységet is végrehajtottak. A következő réteg november 8-án a kőbányai gyakorlat volt, amelynek során a Fővárosi Védelmi Bizottság honvédelmi és támogató munkacsoportjának a feladatait gyakorolták be, illetve frissítették az eljárásmódokat. Az utolsó az informatikai szint volt, hiszen a védelmi tevékenységeket csak akkor lehet nagyon hatékonyan végrehajtani, ha megfelelő, biztonságos informatikai háttér áll rendelkezésre - részletezte Szarka Caba. Az ezredes szerint a csaknem egy hónapos gyakorlatnak a leglátványosabb eleme a Kőbánya három helyszínén lebonyolított feladat volt.

Azért esett Kőbányára a választás, mert nagyon aktív védelemigazgatási szempontból, sok fegyveres és rendvédelmi erő működik a kerületben, támogatja a rendvédelmi megmozdulásokat, illetve rendszeresen megrendezik a Kőbányai rendvédelmi napokat

- mondta a szakember.

A 25 szervezet 300 fővel vett részt a gyakorlatokon, többek között a Magyar Honvédség, a Katasztrófavédelem, a BRFK, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, illetve önkéntes mentőszervezetek és számos egyéb támogató erő. A gyakorlat során szimuláltak egy robbanást, és megpróbálták azokat a feladatokat áttekinteni, valamint begyakorolni, amelyek egy ilyen alkalommal adódhatnak. A forgatókönyv szerint a Kőbányai Gyermek- és Ifjúsági Központban egy koncert során robbanás történt, ennek következtében pánik alakult ki, a fiatalok próbáltak kitörni az épületből.

Réteges Védelmi gyakorlatot tartottak Kőbányán 25 szervezet bevonásával 2018 novemberben
Forrás: Faragó Fanny/ Honvédelem

A sérültekhez kiérkezett a rendőrség, a tűzoltóság, a mentőszolgálat, és egy tömeges sérültellátási pontot hoztak létre. A gyakorlat célja volt, hogy áttekintsék, tömeges sérülés esetén hogyan alakul a résztvevő szervek munkája, hogyan tudják koordinálni és ellátni a munkájukat. Az ezredes úgy véli, a gyakorlat bebizonyította, hogy minden egyes szervezet a maga területén profi, és nagyon jó szinten hajtotta végre a feladatát, de a sikerhez elengedhetetlen volt az összehangoltság. Szarka Csaba hangsúlyozta, mindig az emberélet megmentése a legfontosabb, ezért a kimenekítés után következett a sérültek ellátása már egy biztonságos helyszínen, valamint az ilyenkor nélkülözhetetlen regisztráció végrehajtása. A Vöröskereszt a gyakorlat során olyan applikációt alkalmazott, amelynek segítségével rövid idő alatt is megbízhatón lehet regisztrálni egy nagyobb tömeget.

A védelmi titkár szerint a kőbányai pincerendszert unikális helyszín volt, ugyanis nagyon jó körülményeket biztosított annak a felderítésére, hogyan lehet rádiókapcsolatokat fenntartani, illetve létesíteni egy pincében. A gyakorlat forgatókönyve szerint a pincerendszerben egy nemzetközi, magyar–cseh bűnbanda vert tanyát, tagjai cigarettacsempészettel foglalkoztak és fegyverrel rendelkeznek. Egy nemzetközi együttműködés során a NAV, illetve a cseh kommandó tagjai közösen hajtották végre a feladatot, a kommunikáció teljes egészében angol nyelven folyt.

Szarka Csaba kitért arra is, hogy november 13-án tartották Budapest Főváros Védelmi Bizottságának őszi ülését, amelynek keretében áttekintették az éves feladatokat, illetve elhangzottak az időarányos beszámolók.

Téma: "Réteges Védelem 2018" komplex honvédelmi gyakorlat
Vendég: Szarka Csaba ezredes, védelmi titkár, Védelmi Titkárság
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Most adásban
Téma: A fűtési szezon veszélyei – Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője