Kultúra
Tutanhamon-kiállítást rendez Párizs
Kép: wikipedia.hu
2018. december 1.

A francia fővárosban bemutatják a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből összeállított vándorkiállítást.

A szervezők közlése szerint Az aranyfáraó kincsei című kiállítás – amely márciusban Los Angelesben ünnepelte premierjét – 2019 márciusától lesz látható a francia fővárosban.

A 150 kiállítási tárgy között több mint 50 olyan van, amelyek most először láthatóak Egyiptomon kívül.

Ezeket a gízai Nagy Egyiptomi Múzeum 2020-ra tervezett megnyitása előtt a világ 8 helyszínén mutatják be – közölték az egyiptomi hatóságok.

Tutanhamon sírját 1922-ben fedezte fel Howard Carter brit régész a luxori Királyok völgyében. Ennek hamarosan következő századik évfordulója is adja a vándorkiállítás és az egyiptomi múzeum megnyitásának apropóját – mondta el Musztafa Vaziri, az egyiptomi legfelső régészeti tanács főtitkára.

Az időszámítás előtt 1324-ben, 19 éves korában elhunyt fáraó sírkamráját a többi egyiptomi fáraó sírjával ellentétben nem fosztogatták, így a kutatók több mint 5000 tárgyat találtak benne, amelyek közül sok a Kairói Múzeumban van. „Tutanhamon érintetlen sírjának felfedezése újra életre keltette az Egyiptom és rejtett kincsei iránti lelkesedést” – fogalmazott Vincent Rondot, a Louvre egyiptomi részlegének vezetője.

Az aranyfáraó kincsei március 23-tól szeptember 19-ig lesz látható a párizsi La Villette kulturális központban. A francia főváros a kontinentális Európa egyetlen helyszíne, ahol bemutatják a tárlatot.

Most adásban
Téma: Állami Vállalatok Állásbörzéje – Horváth József HR igazgató, Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft.
Ezt követő adásaink