Belföld
Több mint 300 000 adag meleg ételt osztott ki a CEDEK
CEDEK Szeretetszolgálat Kép: CEDEK Szeretetszolgálat
2018. december 5.

Idén az önkéntesség világnapja, december 5., Hanuka ünnepére esik. A zsidó vallásban a Fény Ünnepe a reményt jelenti. A rászorulóknak a segélyszervezetek és az önkéntesek munkája jelenti azt a reményt, amit egész évben közös felelősséggel és segítségnyújtással kell életben tartanunk. A CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat jelenleg több mint 300 önkéntes közreműködésével segít a rászorulókon, fél év alatt pedig több mint 300 000 adag meleg ételt osztott ki fővárosi népkonyháján.

„Cselekedjél igazságosan és szeresd a könyörületet – így foglalja össze a próféta emberi kötelességeinket embertársainkkal szemben” – olvasható a CEDEK honlapján. A CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat megalakulása óta azon dolgozik, hogy minél több rászorulónak nyújtson segítséget nemre, korra és származásra való tekintet nélkül.

Idén január és május között az Almássy téren mintegy 2 500 adag melegételt, 300 takarót és 300 kg száraztészát osztottak szét a rászorulók között. A CEDEK tapasztalata szerint az ételosztások hatalmas segítséget jelentenek a nélkülözőknek. Ezért döntöttek úgy a szervezet vezetői, hogy az ételosztás hatékonyságának növelése érdekében saját népkonyhát hoznak létre a fővárosban.

Forrás: CEDEK Szeretetszolgálat

A VIII. kerületben június elején megnyílt a Weiss Manréd Népkonyha, ahol naponta 2 500 étel kiosztására van lehetőség, így fél év alatt közel 300 000 adag meleg ebédet szolgáltak fel az éhezőknek. Sokan a város távolabbi pontjáról is elzarándokolnak a Baross utcába, mert valóban tápláló és egészséges meleg ételhez juthatnak a népkonyhán. A heti menüből előre is tájékozódhatnak a vendégek a várható kínálatról, a tál meleg étel mellett pedig gyakran gyümölcs és desszert is szerepel a menüben. A sor gyakran már nyitás előtt az utcán áll, a folyamatos beengedés azonban biztosítja, hogy kulturált körülmények között tudják a vendégek elfogyasztani ebédjüket, és ne alakuljon ki tömeg az étkezőben.

Hogy a 300 000 étel nagyságát fel tudjuk mérni, gondoljunk arra, hogy ha egy 4 tagú családban mindenki naponta 2 tál meleg ételt eszik, akkor a 300 000 tál étel több mint száz évig tartana ki. Ennyi étel a rászorulók között napi egy tál étellel számolva fél év alatt fogy el. A rászorulók számának folyamatos növekedése indokolta azt a döntésünket, hogy egy másik helyen is népkonyhát nyissunk, ahol további önkéntesek számára biztosítanánk lehetőséget. Még az idén szeretnénk megnyitni a második népkonyhánkat, ahol már 3 000 adaggal várjuk a kedves vendégeket és decembertől a Baross utcai konyhán is 2750-re növeltük a napi adagszámot. Így összesen idén közel 400 000 adag ételt tudunk kiosztani – mondta Szilágyi Nóra, a CEDEK Szeretetszolgálat vezetője.

Következő adásunk
Téma: Emléktáblát állítottak Szigeti László operaénekesnek – Bajkai István országgyűlési képviselő és Leblanc Győző operaénekes
Ezt követő adásaink