Külföld
Maximális a készültség Párizsban
MTI Kép: Reuters/Stephane Mahe
2018. december 8.

Christophe Castaner francia belügyminiszter szerint minden arra utal, hogy radikális elemek mozgósítanak a sárga mellényesek újabb országos szombati tüntetőnapján, és ez indokolja a maximális készültséget.

„Az elmúlt három hétben egy szörny született, amely elszabadult a teremtőitől” – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján a tárcavezető, aki a jog tiszteletben tartását kérte mindenkitől. Jelezte, hogy a rendelkezésre álló titkosszolgálati információk alapján radikális elemek, felbujtók ismét mozgósítanak az előző szombati tüntetéshez hasonlóan. A hatóságok csak néhány ezer emberre számítanak Párizsban, de közöttük erőszakos emberek lesznek – tette hozzá Castaner.

Felkészültek a rendőrök

Múlt szombaton háromezer radikális tiltakozó ultrajobboldali és ultrabaloldali szélsőségesekkel együtt barikádokat emelt, gépkocsikat borogatott és gyújtott fel, a fővárosba érkező külvárosi fiatalok pedig üzleteket fosztogattak. A több száz őrizetbe vett elsősorban a rendőrökre támadók közül került ki.

Sajtóértesülések szerint szombaton a rendőrök mozgékonyabbak lesznek, hogy hatékonyabban oszlassák a rendbontásra készülőket, így több összecsapásra is lehet számítani, miután a politikai utasítás szerint a rendőröknek minden rendbontást a csírájában kell elfojtaniuk.

Christophe Castaner elmondta: a szociális mozgalomban már csak egy kisebbség, mintegy tízezer ember folytatja országszerte a tüntetéseket. Ebben a kisebbségben vannak békés és jóindulatú emberek, de olyanok is, akik radikalizálódtak, akiket elragadott az erőszak és a gyűlölet, amelyet szélsőséges csoportok és mindenféle összeesküvők kihasználnak.

Országszerte 89 ezer biztonságit mozgósítottak

Megerősítette, hogy 89 ezer biztonságit mozgósítanak Franciaország-szerte, Párizsban nyolcezer rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is. Ez nem a hadsereg, nem tankok lesznek kint, hanem a csendőrség páncélosai, amelyekkel szét lehet tolni a barikádokat – mondta a belügyminiszter.

Szombaton a legjelentősebb múzeumok, a Louvre, az Orsay, a Pompidou központ zárva lesznek, nem látogatható az Eiffel-torony, elmarad az előadás az operában. Több sporteseményt is lemondtak, a belvárosi üzletek kirakatait bedeszkázták.

Engedett a kormány a követeléseknek

A közösségi oldalakon a sárga mellényesek egyértelműen rendszerváltást és Emmanuel Macron államfő távozását sürgetik, aki a múlt hétvégi zavargások óta nem szólalt meg, és kormánypárti képviselők szerint csak a jövő hét elején fog.

A múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány eleget téve a sárga mellényes mozgalom legfőbb követelésének bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti.

A másfél éve egy nagyszabású reformprogrammal megválasztott, és már a tüntetések előtt is népszerűtlen elnök tisztában van a helyzettel, és nem kíván olajat önteni a tűzre, ezért nem kíván szombat előtt beszélni – mondta pénteken Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke.

A mozgalom elindítója tagadja, hogy erőszakra buzdított volna bárkit is

Eric Drouet, a sárga mellényes mozgalom elindítója ellen a párizsi ügyészség bűncselekmény elkövetésére történő uszítás gyanújával eljárást indított, miután szerda este a BFM hírtelevízió élő adásában azt mondta: a szombati tüntetés célja bejutni az Elysée-palotába, az elnöki hivatalba. Amikor a műsorvezető megkérdezte Drouet-től, hogy mit csinálnak a tüntetők, ha elérik az elnöki hivatalt, a férfi azt válaszolta: hát bemegyünk. Drouet másnap egy videót posztolt a Facebook-oldalára, amelyben tagadta, hogy erőszakra szólítana fel.

„Látom, hogy azt beszélik, anarchista vagyok, ezért szeretném világossá tenni a helyzetet. Soha nem mondtam azt, hogy azért akarok bemenni az Elysée-be, hogy ott törjek-zúzzak, hanem azért, hogy meghallgassanak. Eddig csak két miniszterrel, a miniszterelnökkel és államtitkárokkal tudtunk beszélni, de az elnökkel nem. Vagyis inkább a jelkép miatt érdekes az egész – mondta.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink