Belföld
Letették az új kőbányai szakrendelő alapkövét
OPH Kép: Dégi Tamás főépítész
2018. december 14.

Új szakorvosi rendelőintézet épül a 10. kerületben, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet területén. A régi Egészségház kiváltását lehetővé tévő beruházás több mint 5 milliárd forintból valósul meg, melyet 780 millió forintos eszközfejlesztés egészít ki.

Az alapkövet pénteken helyezték el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója és D. Kovács Róbert Antal polgármester jelenlétében.

Az ünnepélyes eseményen a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány új egészségpolitikát alapoz meg azzal, hogy a figyelem a betegségek megelőzésére irányul. Kásler Miklós kiemelte, hogy a betegség helyreállítása is épp ilyen fontos, ezért költött a kormány az elmúlt években 500 milliárd forintot a vidéki egészségügyi ellátás fejlesztésére. Hozzátette, az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében további 700 milliárd forintos állami forrás áll rendelkezésre a közép-magyarországi régió egészségügyi ellátásának javítására.

A miniszter hangsúlyozta: az épület csak a szükséges feltételt jelenti, de nem elégséges, mert a gyógyítás lényege a beteg és az orvos közötti bizalmi kapcsolat. Úgy fogalmazott: "amikor alapkövet teszünk le, az utódokra gondolunk, mint ahogy a kormány sem egy választási ciklusra tekint, amikor a fejlesztéseket elindítja, hanem 15-30 évre ".

Bodnár Attila, a kórház főigazgatója elmondta, hogy az új épületben 86 rendelőhelyiség kap majd helyet, és a kórházzal közös telephely nagy mértéken növeli a betegbiztonságot, hatékony betegútszervezést tesz lehetővé, és az egyszerűbb betegirányítással tovább rövidíti az intézményben amúgy sem túl hosszú várólistát. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet működtetésébe tartozó 10. és 17. kerületi, valamint a monori és a gyömrői szakrendelők, továbbá a kórház területén működő kiemelt progresszivitású szintű osztályok közösen közel 2 millió lakos járó beteg ellátásáért felelnek.

Felidézte, hogy az új 10. kerületi szakrendelő és a kórházi háttér, az intenzív ellátás, a Sürgősségi Betegellátó Osztály jelenléte, a speciális diagnosztikai berendezések egy telephelyen biztosított gyors elérése nagymértékben fokozza a betegbiztonságot, de egyúttal tehermentesíti is a fekvőbeteg osztályokat. Ezzel a beruházással korszerű, integrált gondozásban részesülhetnek a páciensek.

A kőbányaiak számára évtizedes álom válik valóra az új szakrendelővel – mondta D. Kovács Róbert Antal polgármester.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet területén épülő új szakrendelő látványterve
Forrás: Dégi Tamás főépítész

A közel 6 milliárd forintos állami támogatás garancia arra, hogy olyan modern, korszerű műszerparkkal felszerelt egészségház épüljön, amely méltó körülményeket és hátteret biztosít betegeknek és az itt dolgozóknak egyaránt.

Az önkormányzat az elmúlt években mintegy 1,5 milliárd forintot költött egészségügyi fejlesztésekre – folytatta. 2010 óta tervszerűen újítják fel háziorvosi rendelőket, fejlesztik a fogászatokat, szájsebészetet működtetnek. „Arra törekszünk, hogy a járóbeteg-ellátás tárgyi feltételei Kőbányán azonosak legyenek a magánrendelők színvonalával.” De a program részeként ingyenes védőoltások, saját mentőállomás, defibrillátorok, információs kiadványok is szolgálják az itt élők egészségét – mutatott rá, hozzátéve, hogy a fővárosban kiemelkedő nagyságrendben költenek szociális juttatásokra, gyógyszer- és ápolási támogatásra, ingyenes gyógyászati segédeszközökre. „Kiemelt figyelmet fordítunk az orvosok támogatására, helyben maradásuk biztosítására is, például a házi- és gyermekorvosoknak nem kell bérleti díjat és rezsit fizetniük a rendelőjük után.”

A városrész vezetője az OrientPress Hírügynökségnek beszélt arról is, hogy a szakrendelő zöldmezős beruházással a Maglódi út és a Lavotta utca sarkán épül fel. A polgármester kiemelte, hogy egy 50 férőhelyes mélygarázs is létesül az épület alatt, ami kizárólag az ide érkező betegek ellátását fogja szolgálni, az önkormányzat pedig ezen túlmenően 83 új parkolóhelyet épít a közvetlen közelben, illetve előkészítés alatt van a Maglódi úton a kórházzal szemben lévő oldalon egy újabb nagyobb parkoló kialakítása. Az új, négyemeletes épület több ezer négyzetméter beépítésével több mint 80 új rendelőegység kialakításával jön létre. Hangsúlyozta, hogy az új szakrendelő megépítése és a kórház területén való elhelyezése komoly minőségi változást fogy hozni, lerövidülnek a betegutak, egy centrumban tud megvalósulni minden. Hozzátette: „bízunk benne, hogy azok a hiányzó területek, amelyeknek nem volt helye már az Egészségházban, vagy szűkös kapacitással tudott működni, az itt jóval magasabb színvonalú, nagyobb időintervallumban megvalósuló ellátást tesz majd lehetővé”.

A beruházás a B Build & Trade Építőipari és Szolgáltató Kft., valamint a DIGI-X Építő Zrt. közreműködésével valósul meg.

Az átadásra várhatóan jövő év végén kerül sor.

Kapcsolódó cikkek
A fül-orr-gégészeti ellátásokról tanácskoztak

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben tudományos konferenciát rendeztek a Magyar Tudomány Napja alkalmából.

Most adásban
Téma: A fűtési szezon veszélyei – Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője