Életmód
Nincs influenzajárvány Heves megyében
Heves Megyei Kormányhivatal - Népegészségügyi Főosztálya/OPH Kép: pixabay.com
2019. január 9.

Az év első hetében egy kórházi betegnél már azonosítottak influenza vírust Heves megyében, de a betegek aránya még mindig jóval a járványküszöb alatt van – derül ki a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának jelentéséből. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a megyében január végén, február elején kezd el az influenza járványosan terjedni, ezért a szakemberek szerint még érdemes oltatni, van idő a védettség kialakulásához - közölte a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint 2018. december 31. és január 6. között 240 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A megbetegedéseket mindhárom Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához jelentették.

Az 1. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:

• A betegek 37,4 százaléka 14 éven aluli volt.

A megbetegedések 2 százaléka az 1 éves aluliak, 6,3 százaléka az 1-2 évesek, 8,3 százaléka a 3-5 évesek, 12,5 százaléka a 6-9 évesek, 8,3 százaléka a 10-14 évesek korosztályát érintette. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

Forrás: Pixabay.com

  • A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 62,6 százaléka. Ezen belül 16,6 százaléka 15-24 évesek, 14,6 százaléka a 25-34 évesek, 21 százaléka a 35-59 évesek, illetve 10,4 százaléka a 60 éven felüliek korosztályába tartozott. Minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

Heves megyében az 1. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 78,6 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) alatti, alacsony influenza aktivitást mutat.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat sentinel orvosai virológiai vizsgálatra 1 betegtől küldtek be mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályára. A minta negatívnak bizonyult. Azonban a megyében megjelent az Influenza A vírusa, amelyet az egyik kórházban fekvő beteg vizsgálati anyagából mutattak ki.

Mint írják, az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás. Javasolt az oltás mielőbbi beadatása, hogy a védettség minél előbb kialakulhasson.

Az emberi szervezet immunizálásához 10-14 napra van szükség.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Heves megye területén január utolsó és február első heteiben kezd el az Influenza járványosan terjedni, ezért a védettség kialakulásához még elegendő idő áll rendelkezésre.

Most adásban
Téma: Múzeumok Éjszakája értékelés; Kolodko kiállítás; Ez évi kínálat – Fényi Tibor igazgató, Róth Miksa Emlékház
Ezt követő adásaink