Közigazgatás
Visszaküldhetjük a netről rendelt élelmiszereket?
hirado.hu Kép: pixabay.com
2019. január 11.

Ha még nem bontottuk fel a csomagolást vagy a dobozát, visszaküldhető 14 napon belül például az internetről rendelt rizs, tészta, olaj. Ám nem gondolhatjuk meg magunkat már akkor, ha kenyeret vagy más, rövid ideig eltartható élelmiszert vásároltunk vagy éppen pizzát rendeltünk – figyelmeztet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Egyre népszerűbb az internetes élelmiszer-rendelés. Sokkal kényelmesebb, mint a bolti bevásárlás, hiszen nem kell kivárni az áruházakban a kígyózó sorokat a pénztárak előtt, és a futár házhoz jön. A választék széleskörű, a tortáktól a kolbászig, a tartós élelmiszerektől a friss tejtermékig bármi megvásárolható már online is. Mint az internetes vásárlás esetében általában, itt sem árt körültekintően eljárni – javasolja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

Közölték, azt már nagyon sokan tudják, hogy az online megrendeléseknél általában meggondolhatják magukat, ha egy kereskedőtől vásároltak. Az átvételtől számított 14 napon belül minden további nélkül visszaküldhetik az adott terméket, és ekkor vissza kell kapniuk a teljes, korábban kifizetett összeget. Ezt hívjuk indokolás nélküli elállási jognak. Nem egyszerű viszont a helyzet, ha élelmiszert rendeltünk, hiszen ekkor számos kivétel van, amikor utóbb mégsem gondolhatja meg magát a vásárló. Ez attól függ, hogy mi a megrendelés tárgya.

Menünél nincs elállási lehetőség

Sokan például már előre megrendelik egész hétre vagy akár a teljes hónapra egy megadott menü alapján, hogy mit szeretnének ebédelni. Ám nem egy cég például már teljes körű étkeztetést és kiszállítást is kínál reggelivel, ebéddel és vacsorával. Fontos tudni, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetekben, amikor az élelmiszer-rendelés a fogyasztó otthonába vagy éppen a munkahelyére történő gyakori és rendszeres kiszállításra vonatkozik, akkor nem lehet élni a 14 napos indokolás nélküli elállási joggal.

A tartós élelmiszerek visszaküldhetők

Visszaküldhetőek például az olyan, hosszú ideig eltartható (tartós) élelmiszerek, amelyek csomagolását még nem bontottuk fel. Rizs, tészta, olaj, ecet, liszt, cukor, méz, müzli, gabonapehely, lekvár, konzervek, savanyúságok, fűszerek, szószok, mártások – tipikusan ezek a lezárt csomagolású, dobozú élelmiszerek tartoznak ide.


Bővebben a témáról a Profit7 oldalán olvashat.

Most adásban
Téma: Múzeumok Éjszakája értékelés; Kolodko kiállítás; Ez évi kínálat – Fényi Tibor igazgató, Róth Miksa Emlékház
Ezt követő adásaink