Kultúra
Sírkerti séták a magyar kultúra napján
NÖRI Kép: fiumeiutisirkert.nori.gov.hu
2019. január 18.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben tartott ingyenes sétákkal csatlakozik a az eseményhez január 22-én, kedden.

A tíz órakor induló Halhatatlan művészet – Szobrászok és szobrok című idegenvezetésen a jelentkezők felfedezhetik a sírkertet, mint szoborparkot, hiszen nemcsak a Fiumei úton nyugvó szobrászok sírjait keresik fel a séta során, de a sírkertben található szobrok történeteivel is megismerkedhetnek a résztvevők.

A 14 órakor induló „Ami bennem lélek…” című irodalmi séta során pedig kalandos életutakkal, szövevényes szerelmekkel, borospohár mellett elmondott történetekkel találkozhat mindenki, aki csatlakozik a NÖRI idei sétáihoz.

„Ha valahol megtalálható a magyar kultúra, az pontosan a Fiumei úti sírkert. Hiszen számos nagy művészünk, írónk, politikusunk nyugszik ezen a nemzeti emlékhelyen, így az ide látogatók nemcsak egy sírkertet találnak, hanem kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét. A magyar kultúra olyan géniuszainak sírja található meg nálunk, mint például Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós vagy Munkácsy Mihály. A NÖRI kiemelten fontosnak tartja, hogy a Fiumei úti sírkert több legyen, mint temető, ezért számos kulturális programot tervezünk 2019-ben is.” – hangsúlyozta Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója az emléknap kapcsán.


A január 22-én tartott sétákon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a nemrég megújult, felhasználóbarát regisztrációs felületen, ezen az oldalon lehet.

Most adásban
Téma: Megelevenedik Kőbánya története – Népessy Noémi muzeológus, az Óbudai Múzeum igazgatója és Verbai Lajos, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény vezetője
Ezt követő adásaink