Közigazgatás
A fogyasztóvédelem Heves megyében is gyermekjátékokat vizsgál
Heves Megyei Kormányhivatal/OPH Kép: wikipedia.hu
2019. február 11.

Üzletekben és webáruházakban árult játékokat is vizsgál a fogyasztóvédelem. A gyermekek biztonsága érdekében országos ellenőrzés kezdődött, Heves megyében a kormányhivatal munkatársai végeznek próbavásárlásokat. A hatósági és laboratóriumi ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék a piacról a balesetveszélyes, vagy egészségkárosító hatású játékokat - közölte a Heves Megyei Kormányhivatal.

Megkezdődött a gyermekjátékok piacfelügyeleti ellenőrzése. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a gyermekek biztonsága érdekében rendelte el az országos vizsgálatot. Heves megyében a kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei keresik fel a játékokat árusító boltokat, de terveznek próbavásárlást webáruházakból is.

Mint azt Gecse Cecília, a Heves Megyei Kormányhivatal osztályvezetője hangsúlyozza, az ellenőrzés része minden esetben laborvizsgálat is, hogy kiszűrjék a balesetveszélyes, esetleg egészségkárosító hatású játékokat. Például a könnyen leváló, apró alkatrészek fulladást okozhatnak, amit mechanikai vizsgálatokkal ellenőriznek, míg a nehézfémek, egészségkárosító hatású vegyszerek, festékek jelenlétét kémiai vizsgálattal mutatják ki.

Forrás: Pixabay.com


Első körben játszószőnyegeket, plüssjátékokat vesznek górcső alá, de vizsgálnak majd lábbal hajtható kismotorokat, zenélő, lövedékes és mágnesen játékokat, babákat, játék babakocsikat is.

A kockázatot jelentő termékeket a hatóság visszahívja és kivonja a forgalomból.

A játékok vizsgálata egész évben, ütemezetten zajlik majd. Tavaly a többi közt plüssbékát, játék állatkészletet és fürdőjátékokat találtak veszélyesnek a fogyasztóvédők.

A hatóság eljárást indított és gondoskodott arról, hogy ezek a termékek kikerüljenek a boltok – és a webáruházak – kínálatából.

Következő adásunk
Téma: Tisztaságot Újbudán című akció tapasztalatai – Várhegyi Krisztián referens, Városüzemeltetési Osztály
Ezt követő adásaink