Közigazgatás
Bűnmegelőzési mintaprojekt indul Kőbányán
OPH Kép: wikipédia
2019. február 14.

Építészeti eszközökkel és megoldásokkal segíti a bűnmegelőzést az a mintaprojekt, amelyet a 10. kerületben, a Kolozsvári-Ónodi utca sarkán található területen valósítanak meg.

A „Legyen TERED” elnevezésű, augusztus 31-én záruló program a kőbányai önkormányzat és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) együttműködésével, valamint számos szervezet közreműködésével valósul meg.

D. Kovács Róbert Antal polgármester köszöntőjében emlékeztetett, hogy a városrészről a közvélekedésben rosszabb kép él, mint ami valójában jellemzi ezt a feltörekvő, folyamatosan megújuló kerületet, s ez igaz a közbiztonságára is. Kiemelte: örömmel fogadták a kezdeményezést, amely a bűnmegelőzést építészeti eszközökkel, megoldásokkal kívánja segíteni, ugyanakkor – folytatta -, ha nem is ezzel a tudatossággal, de valójában ezt szolgálja az is, amikor elbontanak egy-egy épületet, vagy átépítenek egy területet, hogy helyette

parkosított, kamerákkal felszerelt, jól megvilágított tér jöjjön létre.

Ilyen történt a Liget térrel, amely éjjel-nappal biztonságos pontjává vált a városnak – említett példát. A projekt azért is fontos, mert az önkormányzat is tanulhat belőle – mutatott rá -, így a jövőbeni megoldásoknál törekedhetnek arra, hogy a városfejlesztésben ezek az elvek is megjelenjenek. A városrész vezetője szerint már a szabályozásokkor érdemes figyelembe venni a bűnmegelőzés szempontját is. Kitért arra is, hogy a kerület számos erőfeszítést tesz Kőbánya biztonságáért, szoros az együttműködés több szervezettel, a rendőrséggel, de a kamerarendszerek telepítése is ezt szolgálja. D. Kovács Róbert Antal hangsúlyozta azt is, hogy a projekt lehetővé teszi a téma társadalmasítását, hiszen a civil szervezetek bevonása mellett a diákok is cselekvő szereplővé váltak, illetve az érintett terület lakosai is aktívan részt vettek.

A kőbányai projekt nagy jelentőségű az NBT életében – mondta Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) elnöke -, mert új és fontos nyitánya a Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel programnak. Felidézte: a NBT 2011-es létrehozása korszakhatár volt, majd pedig a 2013-ban 10 évre szóló Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia megalkotása. A tanács és a bűnmegelőzés feladata, hogy a tudományos élet eredményeinek felhasználásával a legjobb megelőzési módszereket válassza ki és segítse azok működését, illetve javaslattétel a kormány számára a kriminálpolitikai célok megvalósítására – emlékeztetett. A startégiának és a bűnmegelőzésben közreműködők együttműködésének köszönhetően jelentős eredményeket ért el – számolt be az elnök, hozzátéve: számtalan módszert indítottak, egyebek mellett élmény- és színházpedagógiait, és minden területen az összefogásra helyezték a hangsúlyt.

A program elnevezése azért is szerencsés – fejtette ki -, mert

a közösségi élet színterének, a valóságos, fizikai térnek a minősége, kulturáltsága összefügg a közbiztonsággal, a közrenddel.

„Ahol ezt felismerték, a település megítéltsége és az ott élők szubjektív biztonságérzete jelentősen javult.”

Az NBT elnöke hangsúlyozta azt is, hogy Kőbányán hihetetlen összefogás valósult meg, s különösen jelentős, hogy ebbe a fiatalok is bekapcsolódtak.

Molnár István Jenő, az NBT főosztályvezető-helyettese a projekt szakmai bemutatásakor arra emlékeztetett, hogy az építészeti bűnmegelőzés - akkor még jobbára ismeretlen - módszerét a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia említette először, s mára a Lechner Tudásközpont közreműködésével elkészült az a kiadvány, amely összefoglalja a szakterület eredményeit, legfontosabb alapelveit.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a stratégia végrehajtóinak legfőbb célja, hogy minél több hasonló projektet indítson el, jelenjenek meg a képzésekben, például az építészekében azért, hogy ezek az elvek a szabályozásokban, a tervezésekben szerepet kapjanak. Mint elmondta, a módszer lényege, hogy

az épített környezetet megpróbálja úgy ki-, illetve átalakítani, hogy az elsősorban a biztonságérzetet javítsa.

Az építészeti bűnmegelőzés bizonyos részeiben – például kerítések, fák, bokrok magasságának a meghatározásával – konkrét bűncselekmények megakadályozását is elősegítheti, ugyanakkor a legfontosabb hatása, hogy az ott élők sokkal biztonságosabban érzik magukat, emellett bennük is kialakul a tulajdonosi felelősségérzet. A módszer kialakulásának történeti áttekintése során egyebek mellett a közösségek megszólításának és bevonásának vagy a terület gondozottságát fontosságát emelte ki. Hozzátette: a 2000-es évek elején újabb alapelvek jelentek meg. Molnár István Jenő beszámolt arról is, hogy pilot projekt indult Törökbálinton is, Safe City (www.safecity.hu ) néven.

A „Legyen TERED” program részleteit ismertetve elmondta, hogy a fiatalok bevonásának nagyon fontos célja a szemlélet átadása. A Kőbányai Szent László Gimnázium diákjai ötletekkel járultak hozzá a megvalósításhoz, így például szabadtéri kondieszközöket, ivóvizet vagy fedett padot kértek, de olyan mobil falfelületet is javasoltak, amely kiállításokra alkalmas.

Hasonlóan sikeres volt a lakókkal való együttgondolkodás is – tette hozzá a tanács főosztályvezető-helyettese. A kérdőívekre érkezett válaszok igazolták a fejlesztés szükségességét, az igények között kiemelten fontos volt a közvilágítás kérdése, de kiderült az is, hogy sokan tennének környezetük tisztábbá, szebbé válásáért.

A program és a módszer fő célja, hogy közösen olyan közteret alakítsunk ki, amely az építészeti bűnmegelőzés szempontjainak is megfelel, de urbanista szemmel is megfelelő – összegezte Molnár István Jenő.

A projektnyitó rendezvényen képviseltették magukat a diákok is, akik fontosnak nevezték, hogy „lehetőséget kaptak a beleszólásba”.

Szedlacsekné Bürszem Gréta építészmérnök, vezető tanácsadó egyebek mellett arra mutatott rá, hogy a térnek is folyamatosan meg kell majd újulnia, Gyetvai Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság 10. kerületi rendőrkapitányságának vezetője pedig úgy vélte, hogy a most tapasztalt érdeklődés alapján több hasonló kezdeményezést is érdemes elindítani.

A helyszínválasztással kapcsolatban Radványi Gábor alpolgármester beszélt az Orientnek. Mint elmondta, a Kolozsvári és az Ónodi utca találkozásánál lévő kis park mellett egy 84 lakásos épület található, az Ónodi utcában régebbi házak vannak, az utcával szemben pedig a Kőbánya-Felső vasútállomás áll. Mivel sűrűn lakott területről van szó, és kevés az olyan zöld felület, ahol az élők, itt dolgozók közösségi területhez juthatnának, a leromlott állapotú park ideálisan megfelelt a pályázati feltételeknek – emelte ki.

A területet az önkormányzatban 13 éve képviselő Radványi Gábor felidézte, hogy korábban kiskocsma, pecsenye- és lángossütők vegyes birodalma volt ez, az vele járó „következményekkel”, most pedig, a zárható, bekamerázott új felülettel olyan újabb színes „folt” jön létre Kőbányán, ahol tényleg jobb élni, és ahol a lakóknak is, diákoknak is lesz terük. Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy nagyon sok diák érkezik vasúton, elsősorban a Szent László Gimnáziumba, s ilyenkor az Ónodi utcát használják. A most kialakuló tér alkalmas lesz arra, hogy ha egy kis szabad idejük van, minőségi környezetben tudják eltölteni az iskola közelében.

A park több mint 1 500 négyzetméter, s nem építenek rá kőépületet vagy nagy falat, és kis, átlátható kerítés veszi majd körbe. Radványi Gábor kiemelte a folyamatos karbantartás fontosságát is, hiszen „nem elég fölépíteni és átadni, de működtetni is kell, ebben pedig szükség lesz azokra a szervezetekre, akik egyműködési partnerek lettek, például a közterületfelügyeletre vagy a rendőrségre”.

A tervek szerint márciusban mind a tervező, mind a kivitelező személyét kiválasztják, ezt követően pedig megindulhat a fejlesztés.

A bűnmegelőzési projektre a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány pályázott az NBT-hez, és 8 millió forintot nyert el, melyhez az önkormányzat további 8 millió forintot tett hozzá.

A szerdai projektnyitón együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a csatlakozó szervezetek, többek között a KŐKERT, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet, a Centrum Televízió, a Kőbányai Közterületfelügyelet vagy a Fecske Egyesület.

Kapcsolódó cikkek
Letették az új kőbányai szakrendelő alapkövét

Új szakorvosi rendelőintézet épül a 10. kerületben, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet területén.

Komplex réteges védelmi gyakorlatot tartottak Kőbányán

A több gyakorlatból álló feladat több mint 300 fő és 25 szervezet részvételével valósult meg.

Díjazták Kőbánya kerületszépítőit

Idén mintegy 250 kőbányai kerületszépítő vehetett át elismerést az önkormányzattól hétfőn.

Most adásban
Téma: „A termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat tartalmi elemeinek ismertetése - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Dr. Cseszlai István stratégiai igazgató, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Ezt követő adásaink