Belföld
Mától lehet regisztrálni a TeSzedd!-re
ITM/OPH Kép: Illusztráció, Pixabay
2019. február 18.

A Fenntarthatósági Témahét ideje alatt, március 18-24. között tartó önkéntes szemétszedési rendezvénysorozatra február 18-tól március 3-án éjfélig lehet jelentkezni a teszedd.hu honlapon.

Az egyhetes önkéntes akcióra a legalább 10 fős csoportok helyi koordinátorai jelentkezhetnek, illetve egyénileg az egyes találkozási pontokhoz is csatlakoznak az érdeklődők. A Fenntarthatósági Témahét az iskolás korosztály számára kedvező tanulási lehetőséget biztosít, erősíti a környezettudatos gondolkodásmódot. Ezt egészíti ki a TeSzedd!, ami gyakorlati lehetőséget nyújt a fiatalok számára is, akár egy kirándulással egybekötve.

Az önkéntes hulladékgyűjtéshez az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja az önkéntesek számára a szükséges kesztyűket és zsákokat. Az akció logisztikai partnere a Magyar Posta Zrt., a tárca a közreműködésükkel ingyenesen juttatja el az egyes találkozási pontok helyi koordinátoraihoz a gyűjtéshez biztosított eszközöket. A szemétszedést követően pedig az ITM gondoskodik a hulladék elszállításáról is.

Magyarországon 2011. óta minden évben sor került a TeSzedd! akcióra, amely ma már hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Az önkéntes gyűjtés célja, hogy megtisztítsuk az országot az illegálisan lerakott, felelőtlenül eldobált szeméttől, másrészt szeretnénk erősíteni az emberekben a környezet iránti érzékenységet.

Forrás: Pixabay.com

A TeSzedd! segít népszerűsíteni a lakosság körében az önkéntességet, emellett az akciónak komoly közösségépítő szerepe is van, hiszen kiváló alkalmat ad a helyi természeti értékek megismerésére, a helyi közösségek hasznos együttműködésére. A szervezők tapasztalatai szerint, aki egyszer már részt vett az országos szemétgyűjtési akcióban, az később sokkal jobban odafigyel környezete tisztántartására is.

A tárca a TeSzedd! mellett országszerte további akciók támogatásával járul hozzá szemléletformáló kampányok támogatásához. Az ITM

a termékdíjakból befolyt összegekből mintegy 250 millió forintot fordít a nemzeti parkok, civil szervezetek, óvodák, iskolák és önkormányzatok támogatására.

A pályázati forrásból közel 100 szervezet tart szemléletformáló előadásokat és vetélkedőket, tanösvényeket alakítanak ki, önképzőköröket szerveznek, de van olyan pályázó is, aki szemléletformáló társasjátékot készít.

Következő adásunk
Téma: Új finanszírozási lehetőségek a mezőgazdaságban – Mezei Dávid uniós agrártámogatási igazgató, Takarékbank, Uniós Agrártámogatási Igazgatóság
Ezt követő adásaink