Kultúra
Így élt Jókai Mór, a márciusi ifjak egyike
OPH Kép: wikipedia.hu
2019. március 15.

Laborfalvi Róza és Jókai Mór 1848. március 15-én a Nemzeti Színház színpadán ismerkedett meg egymással, mikoris az ünnepelt színésznő tűzte fel a kokárdát az ifjú mellére. A 8 évvel idősebb asszony élete végéig támasza lesz a férfinak, akit a szabadságharc bukása után bújtatni kényszerül. A házaspár hogyan találta meg a nyugalmat Balatonfüreden? Mivel teltek a hétköznapok? Schmidtné Kositzky Anett, a balatonfüredi Jókai Mór Emlékház ügyvezető igazgatója beszélt az OrientPress Hírügynökségnek.

Jókai Mór a fővároson kívül a legszívesebben Balatonfüreden tartózkodott, több nagy művét – mint például Az Aranyember című regényét - is itt írta. 1854-ben, 32 évesen egy hajókirándulás alkalmával kötött ki először a településen, amelybe azonnal beleszeretett és elhatározta, hogy telket vásárol. A füredi villa 1873-ra épült fel teljesen, a család 20 éven át töltötte itt a tavaszi, illetve a nyári időszakot. Akkoriban alig épült villa körülötte, leginkább szántóföldek vették körül, így a Jókai-ház egyenes lelátást biztosított a Balatonra. A füredi épület 1889 -ig maradt a Jókaiak tulajdona, mikoris az író Róza asszony halála után eladta. Végül évek múltán a család visszavásárolta, a látogatók előtt emlékházként pedig 1954-ben nyitotta meg kapuját - közölte Schmidtné Kositzky Anett.

Jókai Mór Emlékház Balatonfüred
Forrás: wikipedia

A feljegyzések szerint Jókai Mór minden nap reggel 6-kor kelt és azonnal az íróasztalához ült, amelytől addig fel sem állt, amíg a napi mennyiséget ki nem írta magából. Számos hobbija volt: tornázott, vívott, rajzolt, sőt több olajképet is festett, többek közt Petőfi Sándorról is. A napi rutinjának részét képezte a séta a híres sétányon és a társasági kártyapartik. Ezen kívül elefántcsontból faragott szobrokat, sőt gyakran járt Abbáziába és Opatijába, ahol tengeri-csigákat gyűjtött. Tudományos körökben a mai napig használják a flóráról és faunáról készült írásait és feljegyzéseit.

A füredi villa asszonya, Laborfalvi Róza kiváló háziasszony hírében állt, nagy gondot fordított a konyhára és az éléskamrára, ahol befőttek és aszalékok sorakoztak. Ő maga is rendszeresen főzött, gondosan megválogatta az alapanyagokat, sőt a szakácsnő is az ő felügyelete alatt készítette az ételeket. Férje, Jókai Mór pedig Kakas Márton álnéven írt recepteket. Asztalukon herendi étkészletben helyet kapott a három-négyféleképpen elkészített hal, a rizzsel körítve a paprikás csirke. A család szerette a főzelékeket, kiváltképp a zöldbab- és a borsófőzeléket, de kedvelt étel volt a töltött káposzta is. Az étkezésekből nem hiányozhatott a túrós csipedett, Jókai kedvenc tésztája az omlós komáromi túrós lepény és a vajaspogácsa sem. Az étkezések zárásaképpen mindig fogyasztottak gyümölcsöt is: korai francia barackot, torzsátlan körtét, vagy mézesbélű szultánfügét, de állítólag Jókai kedvenc étele volt a jól lehűtött görögdinnye - hangsúlyozta a balatonfüredi Jókai Mór Emlékház ügyvezető igazgatója.

Az aranyember című regény 1872-ben jelent meg. A mű már megjelenésekor is nagy népszerűségnek örvendett. Maga Jókai is a legkedvesebb írásának tartotta. Így vélekedett róla:

Nekem magamnak ez a legkedvesebb regényem. Az olvasóközönségnek is ez van a legjobban elterjedve, ezt fordították a legtöbb nyelvre. De egyéb is van, amiért szeretem ezt a művemet. Ennek alakjai mind olyan jó ismerőseim nekem: ki korábbrul, ki későbbrül.

A regény szereplői mind fontos szerepet töltöttek be Jókai Mór életében. A határozott, hideg szépségű Tímea jellemvonásaiban fellelhető Laborfalvi Róza vonásának némelyike. Noémi alakját a megárvult Lukanics Ottíliáról mintázta, aki felett gyámságot vállat és később gyengéd szálak fűzték a fiatal és beteges lányhoz. Maga Tímár Mihály az aranyember, pedig ő maga volt…. A regényből ismert híres párbajjelenetet egyik Arácson, az Esterházy-kastély kártyaszalonjában töltött estje ihlette.

Jókai Mór otthonosan mozgott a csillagászat, a földrajz, a geológia, a biológia és a kémia területén is. 1872 és 1874 között a Hon hasábjain megjelent írása, A jövő század regénye egy valóságos sci-fi, amelyben olyan szerkezeteket talált ki, amelyekhez hasonlóval Verne Gyula vagy Edgar Allen Poe írásaiban találkozhat az olvasó. Ebben 2000-ig a világ és hazánk jövőjét vázolja fel – mutatott rá Schmidtné Kositzky Anett.

Jókai Mór svábhegyi nyaralójában rózsái közt
Forrás: wikipedia.hu

Annak ellenére, hogy Jókai a nap legnagyobb részét az íróasztalánál töltötte, növénytermesztéssel is foglalkozott, szabadidejében pedig szenvedélyes kertészkedett.

Csak kettő maradt meg, amit az én kedves mentorom ojtott a vérembe: a poézis, meg a kertészet. A költészet is lehet, hogy kialszik egyszer, Lehet, hogy elfognak felejteni, mint költőt: de az én szép fáim minden évben ki fognak zöldülni újra, s hirdetni fogják, hogy kertész voltam

– írja a Hol kezdtem a kertészkedést? című írásában.

Ünnepi programok Balatonfüreden

Március 15. és 17. között rendezik meg a városban az VII. Füredi Tavaszi Fesztivált, amelynek keretében ismét megelevenedik az 1848-1849-es márciusi forradalom a reformkori városrészben - olvasható a balatonfured.hu weboldalon. Mint írják, az érdeklődők Laborfalvi Rózával és Jókai Mórral sétálhatnak,kinyit a Pilvax Kávéház, színházi előadáson idézik meg Petőfi alakját. Lesz fáklyás felvonulás, irodalom és gasztronómia együtt Pörköltészet címmel. Szendrey Júlia összes verse című kötet bemutatóján a könyv szerkesztője, Gyimesi Emese igyekszik a közhelyeket eloszlatni és felvillantani, a saját költeményeket jegyző nő alakját. A gyerekeket bábszínházi előadás, koncert, a Tagore sétányon felállított népi játszótér, alkotóműhely és időutazás várja. Március 16-án, a Vaszary Galériában a Balatonnál nyaraló írókat megörökítő korabeli fényképekből nyílik kiállítás, hiszen Kassák, Pilinszky, Örkény, Ottlik az ötvenes, hatvanas, hetvenes években a Balatonnál keresett némi felüdülést. Közben a felújított régi zsinagógából indul séta, amely bejárja egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauz, a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fiától. A napot este a Muzsikás Együttes és a Mendelssohn Kamarazenekar közös ünnepi koncert zárja.

-