Kultúra
Kőbányai polgármester: kell egy hely, ahol a múltunkkal foglalkozhatunk
OPH Kép: OPH
2019. április 3.

Átadták a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény új helyszínét, a 320 millió forintból felújított Füzér utcai épületet. A keddi átadáson D. Kovács Róbert Antal kiemelte, hogy minden közösségnek kell egy hely, ahol a múltjával, identitásával foglalkozhat.

Régi álom vált valóra azzal, hogy a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény végre méltó helyre költözhetett, és olyan közösségi tér jöhet létre, amely segíti a kőbányaiakat lakóhelyük múltjának megismerésében és átélésében – mondta D. Kovács Róbert Antal.

Fotó: OPH

A polgármester kiemelte: a kerület egyik legfontosabb intézménye lesz a jövőben, olyan új kulturális színtér, amely a mindennapok részese lesz, és amely fiatalokat és az idősebb korosztályt is meg tudja szólítani. De fontos funkciója lesz az is, hogy a városrészbe érkezőket is megérintse, és hozzájáruljon a Kőbányáról kialakult kép gazdagításához, színesítéséhez. Hiszem, hogy ez az intézmény – azon túl, hogy őrzi a múlt értékeit, emlékeit – meg kell tanítsa a jövő generációit arra, hogy a múlt értékeiből hogyan építsük a jövőt, hogyan támaszkodhatunk azokra, de küldetése az is, hogy megmutassa a kőbányaiaknak és az idelátogatóknak Kőbánya ma már egyre jobban felismert értékeit – fogalmazott a kerület vezetője. Az intézménynek minden adottsága meglesz, hogy mindezt közvetíteni tudja, hiszen a hozzáértő szakemberek munkája nyomán nemcsak a fizikailag új otthon, de az itt létrejövő szellemi termék is erre predesztinálja – tette hozzá.

Fotó: OPH

A helytörténeti gyűjtemény új, leendő székhelyének díszes kulcsát D. Kovács Róbert Antal polgármester vette át a kivitelezőktől kedden, a várakozások szerint a berendezett kulturális tér és a gyűjtemény már júniusban, a Szent László Napok idején fogadni tudja a látogatókat.

Fotó: OPH

A Főpolgármesteri Hivatal által a főváros közösségi tereinek fejlesztésére meghirdetett pályázat keretében Kőbánya 14 millió forint támogatást nyert el. A „Helytörténeti közösségi tér kialakítása a kőbányai Füzér u. 32-ben" elnevezésű beruházás teljes költsége 320 millió forint, melyből 306 millió forintot a kőbányai önkormányzat biztosított. A fejlesztés során a műemlék jellegű háztömb a pincétől a padlásig, kívül és belül egyaránt megújult. Az elmúlt néhány évben az épület üresen állt, de azt megelőzően többféle funkciót is ellátott. Az épület a II. világháborús bombázást is túlélte, majd az 1960-as, ’70-es években óvoda és zenei iskolai is működött az épületben.

Az új vendégtérben, a funkciónak megfelelően, válaszfalakkal öt kiállítótér és egy nagy multifunkcionális tér, valamint a kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra. A mozgáskorlátozottak és a babakocsival közlekedők számára a gyűjtemény, és az udvar is egyaránt könnyen megközelíthető. A belső udvar is szép, rendezett zöld területté alakult át. A pincében raktárak, műhelyek és a gépészeti tér került kialakításra. A vízvezetékek és szennyvízhálózat, az elektromos hálózat, a hűtő és fűtő rendszer egyaránt modern technológiával készült. A homlokzati részen a helyi építészeti védettség miatt a nyílászárók cseréje és a bejárati kapuk felújítása az eredeti állapotnak megfelelően történt. Ugyanez vonatkozik az épület külső és belső burkolatára is. A korhű arculatnak megfelelően felújított épület immár kiváló otthont biztosít Kőbánya méltán nevezetes örökségeinek.

Most adásban
Téma: Múzeumok Éjszakája értékelés; Kolodko kiállítás; Ez évi kínálat – Fényi Tibor igazgató, Róth Miksa Emlékház
Ezt követő adásaink