Közigazgatás
Egyre több Okos Tanterem lesz Újbudán
KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. Kép: Reuters/Eric Gaillard
2019. április 5.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere ünnepélyes keretek között adta át a kerület öt új okos tantermét, amelyek száma ezzel tizenkettőre emelkedett. Az oktatás legmodernebb technológiája szinte korlátlan lehetőségeket biztosít: a tananyag az okos eszközök révén vidám, ötletes és még izgalmasabb lehet a gyerekek számára, valamint a pedagógusok is könnyebben ellenőrizhetik és személyre szabottan segíthetik diákjaikat.

Újbuda Önkormányzata 2016-ban adta át első, saját fejlesztésű okos tantermét a Bethlen Gábor Általános Iskolában és Gimnáziumban az Újbuda Smart City program részeként. Az újítás hamar elnyerte a pedagógusok és a diákok tetszését, így a most beüzemelt öt új egységgel tizenkettőre emelkedett az okos tantermek száma a kerületi iskolákban.

Akkor, amikor a magyar lakosság 75 százaléka rendszeresen használja az internetet és 2/3-uk okostelefonon teszi ezt – amely ma már szinte mindenkinek a zsebében ott lapul – mi sem hunyhatunk szemet a modern technológiák fölött. Az Okos Tanterem programmal az volt a célunk, hogy az okos eszközök segítségével még hatékonyabbá tehessük az újbudai iskolákban folyó munkát és megmutassuk a diákoknak azt, hogy a mindennapi kommunikáción és a szórakozáson túl hogyan lehetnek igazán segítségükre a tanulásban ezek az eszközök – hangsúlyozta Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskolában rendezett ünnepélyes átadón.

Amellett, hogy az okos tantermek sokkal több eszközt adnak a tanárok kezébe, hogy a tananyagot minél színesebb és kreatívabb módon tálalhassák a diákok felé, a tanulók haladásával kapcsolatban is több visszacsatolást tesznek lehetővé. Míg egy hagyományos tanórán átlagosan 10 válaszra van idő, addig az okos megoldások alkalmazásával óránként 600 választ kaphat a tanár egy osztálytól, így sokkal árnyaltabb képet kaphat az egyes diákok fejlődéséről is.

Egy intelligens tanterem felszerelése egy érintőképernyős kijelzőből – tábla –, az azt vezérlő számítógépből, a tanári notebookból, az osztály létszámától függően 35-40 tabletből, azok biztonságos tárolására és feltöltésére szolgáló szekrényből, a teremben zárt WiFi hálózatot biztosító routerből, a tananyagok egy részét adó szoftverekből, valamint az oktatási keretrendszerből tevődik össze. Utóbbi egy un. „tanulói előrehaladást követő” rendszer, mely képes feladatokat küldeni a diákok táblagépeire, valamint a tanulók által adott válaszok kiértékelésére.

A tantermek kialakítására eddig mintegy 120 millió forintot költött Újbuda Önkormányzata, valamint folyamatos a pedagógusok továbbképzése és a digitális tananyagok fejlesztése is. A kezdeményezésre a piac is felfigyelt: a UPC Magyarország az elmúlt évben két újbudai iskolának adományozott Digitális Tantermet.