Külföld
Palkovics: a légiközlekedés kérdése nemzeti ügy
ITM Kép: Pixabay
2019. április 11.

A légiközlekedés területén felmerülő, nemzetgazdasági szempontból kiemelt kérdések egyeztetése céljából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elnökletével megalakult a Légiközlekedési és Repülőgépipari Tanács 2019. április 11-én, Budapesten.

A fővárosi repülőtér zajterhelésének csökkentése kapcsán Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére döntés született arról, hogy a tárcavezetővel közösen még áprilisban nyilvánosság elé tárják a konkrét megoldásokat.

A Tanács tagjai a magyar légiközlekedésben érintett kormányzati és vállalati szereplők, így mások mellett a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Budapest főpolgármestere, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetője, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem repüléstudományi szakemberei, a HungaroControl Zrt., a Budapest Airport Zrt. és a Wizz Air Hungary Kft. vezetői. Az alakuló ülésen megtárgyalták a budapesti repülőtér zajterhelésével kapcsolatos megoldási javaslatokat, köztük a Közlekedéstudományi Intézet által végzett zajmérések lehetőségét. Napirenden volt a légiközlekedési hatóság fejlesztése, átszervezésének aktuális állapota, áttekintették a hazai repülőterek stratégiájának főbb elemeit és a hazai repülőgépipar helyzetét.

Palkovics László elmondta, hogy a légiközlekedés nemzeti ügy, az ágazat alapvetően határozza meg Magyarország gazdasági versenyképességét, a hazai idegenforgalom lehetőségeit, de egyre jelentősebb szerepe van iparfejlesztési szempontból is. A légiközlekedési kínálat bővítése és a forgalomból fakadó környezeti terhelés visszaszorítása egyformán jelentősen befolyásolja a magyarok életminőségét.

Dr. Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára ismertette a Budapest Airporttal februárban, közösen létrehozott munkacsoport eddigi munkájának eredményeit, meghatározva a repülőtér fejlesztése érdekében elvégzendő további közös munka irányait, és azokat a célokat, amelyekkel kapcsolatban gyors és hatékony megoldást szorgalmaz a kormány.

A repülőtér zajterhelésének csökkentése kapcsán Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére döntés született arról, hogy Palkovics László miniszterrel közösen még áprilisban nyilvánosság elé tárják a konkrét megoldásokat.

Most adásban
Téma: IV. Épületgépész Tervezői Konferencia és Kiállítás - "Biztonság és Kényelem"
Ezt követő adásaink