Közigazgatás
Információs jogok Dél-Afrikában
OPH Kép: Reuters
2019. április 13.

Márciusban a Dél-Afrikai Köztársaság legnagyobb területű és legnépesebb városában, Johannesburgban rendezték meg a 11. Információs Biztosok Nemzetközi Konferenciáját. Hogyan szabályozzák az információs jogokat ezekben az országokban? Erről beszélgettünk Sziklay Júliával, a NAIH főosztályvezetőjével.

Kétévente rendezik meg az Információs Biztosok Nemzetközi Konferenciáját, amelyre idén egy olyan helyszínen került sor, ahol a történelmi háttér miatt eltérően alakult az adatvédelemmel és az információszabadsággal kapcsolatos szabályozás. Mint azt Sziklay Júlia elmondta, a fiatal demokráciáknál sokkal fontosabb az információszabadság. „Nagyon ritka, hogy a két jog egy jogi aktusban, egymásra tekintettel kerül szabályozásra” – tette hozzá.

A Dél-Afrikai Köztársaságban a politikai hagyományok erősen befolyásolják a mostani demokratikus és alkotmányos berendezkedést.

Példaként említette az 1996-os alkotmányukat, amely már tartalmazza az információkhoz való hozzájutás jogát egyedülállóként nem a kommunikációs joghoz, a vélemény-nyilvánításhoz csatoltan, hanem teljesen önállóan szabályozva. „Ezután megjelent a bírói jogvédelem is, amely az állampolgárok számára ennek a jognak a kikényszerítését biztosította” – mondta.

Dél-Afrikában ezen túl egyfajta szociális vetülete is van az információszabadságnak, hiszen a társadalom elnyomott rétegeinek, a gazdasági és szociális érdekeinek támogatását szolgálja a jog – emelte ki a főosztályvezető.

Téma: Megrendezték a 11. Információs Biztosok Nemzetközi Konferenciáját
Vendég: Sziklay Júlia főosztályvezető, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
01:11 A konferencia céljai
03:07 A jogi kultúra működése Dél-Afrikában
06:52 Jogi szabályozások
09:44 Történelmi háttér
15:20 Gyakorlati példák
Most adásban
Téma: Rendhagyó ünnepi műsor Szent István király napjára
Ezt követő adásaink