Életmód
A futóké volt a főszerep a hétvégén a fővárosban
BSI Kép: BSI
2019. április 15.

Idén minden eddiginél többen, 31.293-an neveztek a kétnapos 34. Telekom Vivicittá Városvédő Futófesztiválra. A verseny vasárnapi távjai a hosszabb futások kedvelőit várta. A hétvége legnépszerűbb futamára, a 21 km-es félmaratonra egyéniben 8682 nevezés érkezett. Sokan közülük először tették próbára magukat: 1400 versenyzőnek ez volt élete első félmaratonja.

Reggel 9-kor Szalay-Bobrovniczky Alexandra Budapest főpolgármester-helyettese, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa és Szabó Melinda, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese indították el a 21 km-es táv futóit a Margitszigeten. A rajtellövők versenyeztek is a távon: Szalay-Bobrovniczky Alexandra trióban, Gulyás Gergely és Révész Máriusz egyéniben tették meg a félmaratont. A város legszebb részeit befutva elsőként Horváth György (SZOE SE) ért célba 01:08:34-es eredménnyel, egy perccel mögötte 01:09:34-es eredménnyel Csere Gáspár (BEAC) érkezett, a harmadik helyen pedig Simon Péter (TITÁN TC) 01:13:04-es idővel végzett.

„Szokatlanul erős volt a verseny előtti hét, mert egy hete is félmaratont futottam. Az, hogy jól sikerült a regeneráció, 14 kilométernél mutatkozott meg, amikor élre álltam. 70 percen belül vártam magam és ez sikerült is.” – nyilatkozta a győztes Horváth György.

A nők között az első befutó a félmaratoni távon 01:18:12 idővel Virág-Erdélyi Zsófia (UTE) lett. A második Bognár Anna (Bp. Honvéd SE) 01:20:37, a harmadik helyezett 01:21:01-es idővel Nicola Sykes (Bournville Harries) (GBR Birmingham) volt.

„Boldogság, szenvedés, újraéledés… 3:40-es tempóban kezdtem, féltáv után teljesen meghaltam a szembeszélben, de a befutóra újra erőre kaptam. Nagyon elégedett vagyok!” – értékelt Virág-Erdélyi Zsófia maratonfutó olimpikon.

Forrás: BSI

Sokan kerekesszékkel teljesítették a távot és természetesen idén is szép számmal indultak jelmezben. Az amatőr futók tízezrei között neves művészek, többek között Lévay Viktória színésznő, Epres Attila színész; és olimpiai bajnokok, mint Kovács Kokó István olimpiai bajnok ökölvívó, Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Storcz Botond olimpiai bajnok kajakozó, edző is a táv teljesítői voltak, de Fördős Zé gasztroblogger, műsorvezető és Gregori Dóra, a Miss Hungary 2010. cím birtokosa is boldog mosollyal értek célba.

A népszerű fesztiválra idén is nevezhettek cégek, hiszen ez a verseny a „Fut a cég” sorozat egyik állomása. A tavaszi megmérettetésre ötszáznál több cég 5500 futója jelentkezett.

Évről évre egyre jelentősebb a női nevezők száma a futóversenyeken. Az idei kétnapos rendezvény összes nevezőjének 51 százaléka nő, 49 százalék férfi. A 10 km-en 55 százalék a nők aránya, a félmaratonon indulók 40 százaléka nő.

Rekordszámú idén az országok listája, ahonnan futók neveztek a versenyre: 89 országból érkeztek a résztvevők a főváros legnépesebb tavaszi futóünnepére.

A technika idén is sokféle módon segítette a futókat és az érdeklődőket. A tavalyi versenyhez hasonlóan idén is egyéni, személyre szabott videót kapott minden versenyző, így már nem csak fotókkal, hanem befutóvideóval is megőrizhető a futóverseny emléke. A szurkolók a rajtszámba épített chip segítségével követhették nyomon, hogy épp hol fut ismerősük. Ezen kívül vasárnap délelőtt akár otthonról is nézhető volt a verseny a Sport1 élő televíziós közvetítése és a stream segítségével.

A résztvevők a két nap alatt a nyolc különböző távon bizonyíthattak és élhették át a közös sportolás felemelő élményét és a célba érés boldogságát.

Most adásban
Téma: Szent László Plébánia karbantartása és üzemeltetése; Polgármesteri Hivatal folyamatos felújítási munkái; Közterületek rendezése; Virágosztás – Szász József városüzemeltetés vezető
Ezt követő adásaink