Külföld
Új jogszabályt hagyott jóvá az Európai Parlament 
Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája Kép: Pixabay
2019. április 18.

Az Unióban közlekedő teherautók és kamionok széndioxid-kibocsátását korlátozó jogszabályról döntött a Parlament csütörtökön. Az új jogszabályt – amelyről februárban már informális megállapodás született a tanács román elnöksége és a Parlament között – 474 szavazattal, 47 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett fogadták el.

A szabály értelmében 2030-ra 30 százalékkal csökkenteni kell az új nehézgépjárművek, azaz teherautók és kamionok széndioxid-kibocsátását. Köztes célnak 2025-re 15 százalékos csökkentést ír elő a jogszabály.

A teherautók gyártóinak biztosítani kell, hogy 2025-re új eladásaik legalább két százaléka zéró, vagy alacsony kibocsátású új járművekből származzon. Erre azért van szükség, mert a közúti közlekedésből származó széndioxid-kibocsátás mértéke fokozatosan nő, amelynek negyedéért a nehézgépjárművek felelnek.

Az Európai Bizottságnak a Párizsi megállapodással összhangban 2022-ig kell megállapítania a 2030 utáni célértékeket.

Bas Eickhout holland zöldpárti jelentéstevő elmondta: „Nagy siker, hogy most első ízben az Unió fellép a nehézgépjárművek széndioxid-kibocsátása ellen. A rendelet segít majd csökkenteni a közutak légszennyezettségét és javítja a levegőminőséget. A tiszta teherautók jövőjét az innováció határozza majd meg. A jogszabálynak ezért a változtatásra és a technológiai fejlődésre kell ösztönözni az iparágat.”

A szakminiszterekből álló tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia a jogszabályt, amely ezt követően lép életbe.


A közúti közlekedésből származó széndioxid-kibocsátás 27 százalékáért, és az Unió összes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 5 százalékáért a nehézgépjárművek felelnek (2016-os adat). 1990 óta a nehézgépjárművek kibocsátása 25 százalékkal emelkedett, legfőképpen a közúti szállítás terjedése miatt. Ha az új jogszabályt nem hajtják végre és tartatják be, akkor a kibocsátás mértéke tovább emelkedik.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink